Evenimentul Zilei > Actualitate > Erdogan, pus la punct de americani. Se conturează un nou conflict? Turcia vrea răzbunare
Erdogan, pus la punct de americani. Se conturează un nou conflict? Turcia vrea răzbunare

Erdogan, pus la punct de americani. Se conturează un nou conflict? Turcia vrea răzbunare

Noi tensiuni au izbucnit între SUA și Turcia după ce Statele Unite au aplicat sancțiuni pentru achiziționarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400.

Tensiunile dintre Turcia și SUA revin în prim-plan ca urmare a sacțiunilor pe care americanii le-au aplicat pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, transmite DPA.

Ministrul de Extrerne turc a transmis că aceste sacțiuni sunt „nedrepte” și promite că va „lua măsurile necesare împotriva acestei decizii” şi nu se va abţine de la represalii la momentul potrivit.

Ba mai mult, MAE turc a criticat Washingtonul pentru refuzul de a accepta propunerea Ankarei „de a rezolva problema prin dialog şi diplomaţie”.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că sancţiunile pe care americanii le-au impus Turciei nu sunt legitime și „au arătat aroganţă faţă de dreptul internaţional”, a informat agenţia de ştiri Interfax, transmite Reuters.

Statele Unite au impus sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400. Măsurile laute de SUA au vizat Preşedinţia Industriilor de Apărare, pe preşedintele acestei agenţii şi trei angajaţi, conform site-ului Trezoreriei SUA.

Turcia, criticată dur de SUA la ultima runiune NATO

La ultima sa reuniune NATO, Pompeo a cerut Turciei „să revină la un comportament de aliat”, a relatat un participant. „Intervenţia sa a fost foarte scurtă, dar foarte clară”, a precizat un altul.

Secretarul de stat american a denunţat „cadoul” făcut de Ankara Rusiei prin cumpărarea sistemului de apărare antirachetă mobil S400 care „nu este interoperabil cu sistemele NATO”.

Mike Pompeo a deplâns, de asemenea, „luarea drept ostatice” a planurilor de apărare şi a parteneriatelor dorite de NATO, o atitudine care „slăbeşte coeziunea Alianţei”.

Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antirachetă rusești S-400, extrem de performante, a stârnit iritare în cadrul NATO, țările membre ale Alianței denunțând faptul că, prin acceastă decizie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le face cadou rușilor informații despre avioanele americane F-35.

Cu toate că Turciei i s-a solicitat să renunțe la sistemele S-400, Erdogan a persistat, făcând teste cu aceste sisteme, anunțând că, dacă SUA au retras Ankara din programul avioanelor F-35, țara sa va achiziționa avioane de luptă moderne din Rusia.