Atac informatic de proporții asupra unei instituții-cheie din SUA. Oficialii s-au reunit de urgență
- Nicolae Comănescu
- 14 decembrie 2020, 07:57
Un grup bine organizat de hacker au pus la punct un atac ce a dat mari bătăi de cap oficialilor de peste Ocean.
O grupare foarte bine organizată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a cărui identitate nu se cunoaște, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei (Ministerul de finanţe) al Statelor Unite ale Americii (SUA) şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile.
„Guvernul SUA este la curent cu aceste informaţii şi luăm toate măsurile necesare pentru a identifica şi remedia orice posibilă problemă legată de această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale, John Ullyot, conform Agerpres.
În interiorul comunităţii de informaţii a SUA există preocupări că hackerii care au luat în vizor Trezoreria şi Administraţia naţională pentru telecomunicaţii şi informaţii (NTIA) din Departamentul Comerţului ar fi folosit metode similare pentru a „sparge” şi alte agenţii guvernamentale, au menţionat trei surse, care nu au precizat despre ce agenţii este vorba.
A fost convocat Consiliul securității naționale
Atacul informatic dezvăluit este atât de grav încât a determinat convocarea unei reuniuni a Consiliului securităţii naţionale, sâmbătă, la Casa Albă, a mai afirmat una dintre sursele citate. Potrivit surselor, e-mailurile personalului NTIA au fost monitorizate de hackeri luni la rând.
Sunt din ce în ce mai dese atacurile bine organizate ale hackerilor la nivel mondial. În urmă cu câteva zile, compania Pfizer, cea care trebuie să producă sute de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus, a fost ținta unui asalt al hackerilor.
Probleme la Pfizer
Mai multe documente extrem de importante legate de procesul de autorizare a vaccinului Covid-19, care în acest moment este așteptat în sute de milioane de doze ce trebuie livrate în întreaga lume, au fost piratate din baza de date a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), acolo unde companiile Pfizer și BioNTech aveau depuse documentația necesară.
Oficialii de la Pfizer au transmis, printr-un comunicat de presă, că s-a declanșat o anchetă în acest sens și că așteaptă mai multe informații. Aceștia au precizat că nici sistemul BioNTech, nici cel al Pfizer „nu au fost violate în legătură cu acest incident şi nu avem cunoştinţă despre datele personale care au fost piratate”.