“Egoistele State Unite trebuie să învețe o lecție de la… Rusia, a cărei înfrângere în lupta cu zeloșii afgani  a dus în cele din urmă la retragerea completă a trupelor”, se specifică în e-mailul trimis mass-mediei.
Trupele din fosta Uniune Sovietică au cedat în cele din urmă, după lupte grele, în fața mujahedinilor, care inițial au fost sprijiniți de Statele Unite și Pakistan. Acum, SUA și NATO duc o luptă contra-cronometru pentru a antrena 350.000 de persoane – polițiști și militari care vor prelua responsabilitățile menținerii securității și stabilității în Afganistan, înainte de finalul anului 2014.
“Astăzi, trupele americane de ocupație, împreună cu aliații lor, se confruntă cu aceeași situație cu care Rusia s-a confruntat cu ceva timp îin urmă”, mai spun talibanii în mail, acum când războiul din Afganistan și vânătoarea talibanilor intră în al 11-lea an.
În paralel cu desfășurarea războiului, Washington-ul a făcut investiții economice și a adus multe ajutoare populației afgane. Ca o comparație, la numai doi ani după retragerea trupelor sovietice, care au procedat în același fel ca americanii, în ceea ce privește acordarea de ajutoare, totul a dispărut, nimic din ceea ce au adus ei nu a mai rezistat. De aici, aceeași temere îi încearcă iar pe afgani. Că o dată cu plecarea americanilor, țara va fi cuprinsă de o sărăcie cruntă.