Taiwanul caută sprijin politic din partea Uniunii Europene. Dorește o colaborare mai puternică, în afara relațiilor comerciale
- Iulia Moraru
- 26 aprilie 2023, 07:43
Având în vedere tensiunile cu Beijingul, Taiwan își propune să-și întărească relațiile diplomatice și de securitate cu toți cei douăzeci și șapte de membri ai UE, nu doar să se concentreze pe relațiile comerciale semnificative.
Autoritățile din Taiwan doresc mai mult decât semnale de susținere din partea Uniunii Europene în privința menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan și resping modificările unilaterale ale statu quo-ului privind principiul unei singure Chine.
În plus față de relațiile comerciale semnificative, Taiwanul își dorește o mai mare cooperare bilaterală cu Cei douăzeci și șapte în domeniul diplomației, economiei și securității, pentru a fi mai puțin dependent de Statele Unite și pentru a se afirma pe scena internațională. Cu toate acestea, semnalele contradictorii primite de la liderii europeni, precum recentele remarci ale lui Emmanuel Macron, creează dezamăgire și îngrijorare în rândul autorităților din Taipei.
„Nu sunt nici Taiwan, nici Statele Unite ale Americii. Ca un bun stoic, nu pot să mă ocup decât de ceea ce depinde de mine”, a spus șeful Franței la începutul lunii aprilie, în timpul călătoriei sale în China.
Desigur, există reprezentare - șaisprezece țări europene au un „birou” în Taipei, dar, în absența unor relații diplomatice formale, schimburile rămân cel mai adesea neoficiale sau limitate la înalți oficiali. Oficiul European pentru Economie și Comerț le oferă cadou vizitatorilor centrului o mapă pe care scrie simplu „UE în Taiwan”. „Nu am îndrăznit să scriem „Birou”, recunoaște un diplomat. Suficient de grăitor.”
Relațiile economice dintre Taiwan și UE
Relațiile economice bilaterale sunt cruciale. UE reprezintă cel de-al patrulea partener economic al insulei, fiind și cel mai mare investitor, mult înaintea Statelor Unite și Japoniei. Cu toate acestea, schimburile comerciale rămân neoficiale sau limitate la nivel înalt, din cauza absenței unor relații diplomatice formale.
Deși nu există încă o confirmare oficială, se așteaptă ca gigantul taiwanez al microprocesoarelor TSMC să anunțe o investiție importantă în Germania în curând, iar ProLogium, producătorul de baterii pentru vehicule electrice, ar urma să construiască o fabrică în Franța.
De asemenea, Taiwanul ar dori să oficializeze aceste relații economice bune prin semnarea unui tratat de liber schimb sau, în lipsa acestuia, a unui acord de investiții. Dar, din perspectiva UE, o astfel de mișcare nu este necesară, deoarece nu există probleme majore în ceea ce privește situația actuală.
Taiwan își propune să-și consolideze securitatea prin lansarea primului submarin
În ceea ce privește securitatea, Taiwanul își propune să-și dezvolte capacitatea militară, inclusiv prin lansarea primului submarin în acest an. Regatul Unit a furnizat tehnologie cheie, pe care țările din UE nu o dețin. Franța, care a vândut fregate și avioane Mirage 2000 către Taiwan la sfârșitul secolului trecut, este acum mai precaută în această privință, deși moartea unui pilot taiwanez la comanda unui Mirage în Franța în 2012 sugera că schimburile nu au încetat complet.
„Suntem deschiși achiziționării de arme”, declară oficiali din Taiwan. „Americanii ni le vând. Deoarece nu revindem Chinei, sancțiunile nu contează”, potrivit Rador.