Temeri de declanșare al celui de-al Treilea Război Mondial, în timp ce China pregătește rachete hipersonice și drone pentru invazia Taiwanului

Temeri de declanșare al celui de-al Treilea Război Mondial, în timp ce China pregătește rachete hipersonice și drone pentru invazia Taiwanului Sursa foto: Administratia Prezidentiala

China a mutat noua tehnologie de război mai aproape de Taiwan, într-un alt semn puternic al intenției sale de a invada insula, potrivit unui document care a fost la baza unei scurgeri de informații. Alte rapoarte din dosarele strict secrete recent divulgate arată că Beijingul a testat cu succes o rachetă hipersonică nucleară, care are o „probabilitate ridicată” de a penetra apărarea antiaeriană a SUA.

Documentul, raportat pentru prima dată de The Washington Post, face parte dintr-un scandal mai amplu care a afectat comunitatea de informații din SUA după ce Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani din Garda Națională aeriană, ar fi postat rapoarte clasificate pe serverul de chat Discord.

Raportul National Geospatial-Intelligence Agency include imagini din satelit care arată două drone de recunoaștere cu propulsie de rachetă WZ-8 amplasate la 560 de kilometri în interiorul țării, în apropiere de Shanghai, la mare distanță de mările care înconjoară Taiwanul și aliatul american Coreea de Sud.

Dronele de ultimă generație ar putea fi folosite pentru a realiza o cartografiere în timp real a unei situații de luptă și pentru a ghida rachetele chinezești îndreptate spre navele de război americane și taiwaneze care apără insula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ziarului, alte documente care au fost scurse descriu o imagine sumbră a apărării Taiwanului. Rapoartele susțin că oficialii taiwanezi consideră că apărarea aeriană a insulei nu ar putea „detecta cu precizie lansările de rachete” și că ar fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru a-și muta avioanele de luptă în adăposturi mai rezistente.

În cazul în care Beijingul ar lansa un atac preventiv, acesta ar putea anihila o mare parte din capacitățile de luptă ale Taiwanului, oferind Chinei o superioritate aeriană timpurie într-un posibil război.

Dronele invizibile WZ-8 ar putea fi folosite pentru a ajuta la ghidarea unui astfel de atac preventiv care să paralizeze apărarea Taiwanului.

Beijingul a fost înfuriat

Potrivit documentelor care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, dronele ar fi lansate deasupra Mării Chinei de Est de către bombardierele H6-M Badger înainte de a urca la o înălțime de 100.000 de metri și de a călători cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului.

Deși raportul nu precizează cum este propulsată drona, acesta notează că așa-zisele „caracteristici ale motorului său sunt asociate în principal cu un combustibil pentru rachete”.

Se crede că drona este destinată supravegherii și orientării, dar ar putea fi modificată pentru a efectua lovituri, iar rachetele aer-aer ale SUA ar putea avea dificultăți în a lovi ținta invizibilă și rapidă.

De asemenea, China a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică, DF-27, potrivit unui raport ultrasecret întocmit de Direcția de informații a Statului Major Întrunit la 28 februarie.

Noua rachetă este descrisă ca fiind o rachetă balistică hipersonică și face parte din seria Dongfeng, toate fiind capabile să transporte focoase nucleare.

În raportul care a stat la baza scurgerii de informații se afirmă că există o „probabilitate ridicată” ca rachetele să poată penetra sistemele de apărare ale SUA. Fiind un vehicul de planare hipersonic, este capabil să își schimbe traiectoria în timpul zborului, ceea ce înseamnă că ar putea fi extrem de dificil de doborât.

Dosarele susțin că „DF-27 este conceput pentru a spori capacitatea [Chinei] de a menține țintele în pericol dincolo de al doilea lanț insular și are o probabilitate ridicată de a penetra apărarea SUA”.

Scurgerile de informații au loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Washington și Beijing în legătură cu Taiwanul. Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a vizitat recent Washingtonul pentru a se întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Vizita de profil înalt a înfuriat Beijingul, care a ripostat cu trei zile de jocuri de război în jurul insulei. În timpul exercițiilor, forțele chineze au simulat lovirea unor „ținte militare străine”.

Amenințarea abia voalată pare să fie o referire la navele de război americane și aliate care ar putea proteja Taiwanul în cazul unei tentative de invazie, potrivit www.express.co.uk.