Cercetătorii spun că bombele cu planare ale Rusiei sunt o armă letală și invincibilă. Ucraina nu a reușit până acum să doboare nici măcar una

Cercetătorii spun că bombele cu planare ale Rusiei sunt o armă letală și invincibilă. Ucraina nu a reușit până acum să doboare nici măcar una

Într-un articol pentru Asia Times, cercetătorul senior Stephen Bryen de la Centrul pentru Politici de Securitate și Institutul Yorktown afirmă că bombele cu planare (UPAB) ale Rusiei sunt atât eficiente, cât și sigure ca mod de atac.

Ucraina nu a reușit încă să le întrerupă semnalul sau să le doboare. În același timp, armele de acest tip furnizate de SUA s-au dovedit ineficiente și au fost deja interceptate de ruși.

În conflictul din Ucraina, armele cu planare reprezintă o noutate, iar în lupta cu acestea, rușii sunt cei care au câștigat până acum, mai spune cercetătorul. Chiar și ucrainenii au descris bombele ruse cu planare drept o „amenințare extremă”.

Bombele cu planare ale Rusiei sunt eficiente și sigure

Până acum, două companii americane, Boeing și Saab, au furnizat Ucrainei două tipuri diferite de bombe ghidate cu planare: GLSDB (bombă cu diametru mic cu staționare la sol) și JDAM-ER (Joint Direct Attack Long Range Munition).

Boeing este responsabilă pentru producția a peste 500.000 de JDAM în ultimii ani, în timp ce Rusia a răspuns cu două tipuri de bombe de înaltă precizie: Grom-E2 și UPAB-1500B-E.

Armele furnizate de SUA au fost considerate surprinzător de ineficiente, fiind interceptate de ruși. Deși bombele rusești Grom-E2 au prezentat defecțiuni, UPAB-1500B a fost dovedită eficientă și sigură, chiar și în condiții limitate de utilizare. Până în prezent, Ucraina nu a reușit să contracareze nicio bombă UPAB prin bruiaj sau doborâre.

Bombardamentele cu planare și cele ghidate sunt două tipuri de arme de precizie folosite în operațiunile militare. O bombă ghidată este dirijată spre țintă din cabina de pilotaj a unui avion și este ghidată de la distanță, în timp ce bomba cu planare este lansată și zboară spre țintă.

Deși poate fi manevrată de pilot sau de copilot, cel mai adesea operează în mod autonom. Potrivit cercetătorului Stephen Bryen, o învățătură importantă din Ucraina, unde ambele tabere utilizează bruiajul în mod intens, este că armele cu planare autonomă ar trebui să fie independente de GPS.

Pentru a asigura supraviețuirea acestor arme în câmpul de luptă, devin esențiale camerele superioare, capabile să opereze atât ziua, cât și noaptea, să-și auto-targeteze țintele prin corelație și să folosească algoritmi bazați pe inteligență artificială, potrivit vestidinrusia.ro.