China promite „reunificarea pașnică” cu Taiwan. Beijingul vrea „O singură China”. Cum a reacționat Taiwanul la propunere

China promite „reunificarea pașnică” cu Taiwan. Beijingul vrea „O singură China”. Cum a reacționat Taiwanul la propunereSursa foto: Arhiva EVZ

Premierul chinez Li Keqiang a promis duminică „reunificarea pașnică” cu Taiwan, precum și pași hotărâți pentru a se opune independenței Taiwanului. Taipei a răspuns că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul poporului taiwanez față de democrație și libertate.

În august, China a organizat manevre în jurul Taiwanului, ca răspuns la o vizită la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților SUA de atunci, Nancy Pelosi. Vorbind la deschiderea reuniunii anuale a parlamentului Chinei, Li a spus că Beijingul susține principiul „o singură China”, unde arată că Taiwanul face parte din China, deși nu a amenințat direct cu acțiunile militare.

Guvernul ar trebui să pună în aplicare politica partidului nostru pentru „rezolvarea chestiunii Taiwanului” și „să ia măsuri hotărâte pentru a se opune independenței Taiwanului și a promova reunificarea”, le-a spus el celor aproximativ 3.000 de delegați de la enorma Sală Mare a Poporului din Beijing.

Taiwanezi nu doresc să fie conduși de China

„Ar trebui să promovăm dezvoltarea pașnică a relațiilor de-o parte şi de alta a Strâmtorii și să promovăm procesul de reunificare pașnică a Chinei”, a transmis premierul chinez Li Keqiang.

Cei mai mulți taiwanezi nu și-au arătat interesul să fie conduși de China autocratică, care nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Guvernul ar trebui să pună în aplicare politica partidului nostru pentru soluţionarea chestiunii taiwaneze şi „să facă paşi hotărâţi pentru a se opune independenţei Taiwanului şi a promova reunificarea”, le-a declarat Li celor aproximativ 3.000 de delegaţi din Marea Sală a Poporului din Beijing.

Cele două părți ale Strâmtorii Taiwan „nu sunt subordonate una celeilalte”

Consiliul taiwanez pentru relaţii politice cu China continentală a răspuns la ceea ce a numit reafirmarea de către Li a politicii Chinei faţă de Taiwan, spunând că Beijingul ar trebui să accepte realitatea că cele două părţi ale Strâmtorii Taiwan „nu sunt subordonate una celeilalte”.

China ar trebui să „respecte angajamentul poporului taiwanez față de conceptele de bază de a menține cu fermitate suveranitatea, democrația și libertatea Republicii China”, a spus acesta, folosind numele oficial al Taiwanului.

China ar trebui să trateze relaţiile de-o parte şi de alta a strâmtorii în mod pragmatic şi raţional, într-o manieră egală şi reciproc respectuoasă, pentru a crea condiţiile unor interacţiuni sănătoase, a adăugat consiliul.

Preşedinta din Taiwan, Tsai Ing-wen, a propus în mod repetat convorbiri cu China, pe care Beijingul le-a respins deoarece consideră că şefa statului este o separatistă. Guvernul Taiwanului contestă cu fermitate pretențiile de suveranitate ale Beijingului și spune că doar cei 23 de milioane de oameni ai insulei pot decide viitorul lor. Taiwan organizează alegeri prezidențiale și parlamentare la începutul anului 2024, iar tensiunile cu China ar putea domina campania, relatează alarabiya.net.

Ne puteți urmări și pe Google News