Taiwanul acuză că 19 avioane de vânătoare chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a insulei

Taiwanul acuză că 19 avioane de vânătoare chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a insulei China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Apărării din Taiwan a observat că 19 avioane de luptă ale forțelor aeriene chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a insulei în ultimele 24 de ore, parte a ceea ce Taipei numește hărțuire regulată din partea Beijingului.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat miercuri că 19 avioane de vânătoare chineze J-10 au zburat în partea de sud-vest al zonei de identificare a apărării aeriene a insulei, deși au rămas mai aproape de coasta Chinei decât de cea a Taiwanului, potrivit unei hărți publicată de minister. Alte șase avioane ale forțelor aeriene chineze și trei nave ale marinei chineze au fost, de asemenea, detectate operand în apropiere de Taiwan miercuri.

Taiwanul a reacţionat prin mobilizarea unor avioane de interceptare

Armata taiwaneză a monitorizat situația și a ordonat forțelor aeriene să pună în mișcare avioane de luptă, s-au pregătit să trimită nave și au activat sisteme de apărare antirachetă de coastă ca răspuns, a spus mai spus ministerul.

Avioanele militare chineze nu au depășit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan şi nu au pătruns în spaţiul aerian taiwanez, ci doar în Zona de identificare aeriană.

Taiwanul este de mult timp un element care generează dispute în relațiile SUA-China, iar tensiunile privind insula guvernată democratic s-au amplificat în ultimele luni, în contextul în care Washingtonul a intensificat sprijinul politic şi militar pentru Taipei.

Beijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinez

Taiwan, pe care China îl consideră propriul său teritoriu și a promis că îl va readuce sub controlul Beijingului, s-a plâns de ani de zile de activitățile militare ale Chinei în apropierea insulei.

China vrea reunificarea cu Taiwanul şi a avertizat că va realiza acest lucru chiar prin utilizarea forţei, în caz de necesitate. Armata chineză a efectuat exerciții de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanților din SUA.

Taiwan a răspuns presiunii suplimentare din partea Chinei prin îmbunătățirea flotei cu avioane de luptă F-16 și comandând încă 66 de avioane din SUA, cumpărând în același timp o serie de alte arme și prelungindu-și termenul obligatoriu de serviciu militar pentru toți bărbații de la patru luni la un an, informează aljazeera.com.