Aliații lui Vladimir Putin cer „Pace în Ucraina”. Xi Jinping şi Aleksandr Lukaşenko, „îngrijorați profund” cu privire la conflict

Aliații lui Vladimir Putin cer „Pace în Ucraina”. Xi Jinping şi Aleksandr Lukaşenko, „îngrijorați profund” cu privire la conflict Sursa: Președinția belarusă

Liderii Chinei și Belarusului și-au exprimat „interesul extrem” pentru o rezoluție pașnică în Ucraina. Președintele Xi Jinping și Alexander Lukașenko, de asemenea, un apropiat al lui Vladimir Putin, au emis o declarația după discuțiile de la Beijing.

Aleksandr Lukașenko a spus că țara sa „sprijină pe deplin” planul Beijingului pentru încheierea războiului din Ucraina. Mai exact, ăreşedintele Chinei Xi Jinping şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au cerut în cadrul convorbirilor purtate, miercuri, la Beijing, un acord de pace pentru Ucraina „cât mai curând posibil”.

Cei doi liderii, pe care se bazează cel mai mult Vladimir Putin, cer „Pace în Ucraina”

China și Belarus „și-au exprimat îngrijorarea profundă” cu privire la conflict și „un interes extrem pentru instaurarea cât mai curând posibil a păcii în Ucraina. Belarus şi China sunt interesate să evite o escaladare a crizei şi gata să depună eforturi pentru restabilirea ordinii şi păcii regionale”, a informat agenția de presă Belta, administrată de Belarus.

Beijingul a devenit din ce în ce mai vocal în apelul la pace în timp ce conflictul din Ucraina se prelungeşte şi a negat că ar furniza arme către Moscova după ce oficiali americani au indicat faptul că China ar avea în vedere acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul Belarus a lăudat planul de pace al Chinei

Documentul, care cuprinde 12 puncte, îndeamnă la respectarea „suveranității tuturor țărilor”. Dar nu spune în mod specific că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina.

Vineri, la exact un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document cu 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să se aşeze la masa tratativelor. Dar, deşi China încearcă să se impună ca mediator al conflictului, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii occidentalilor, care susţin Ucraina.

La rândul său, Belarus, vecin cu Ucraina, este un element important în acest conflict: nu a trimis militari să lupte direct alături de armata rusă, dar a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriul belarus pentru invadarea Ucrainei.

Planul de pace al Chinei a fost întâmpinat cu neîncredere generală în Occident

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este de acord cu unele părți ale acestui document și a spus că este un semn al dorinței Chinei de a se implica. Beijingul nu a răspuns public până acum la apelul lui Zelenski pentru o întâlnire.

De asemenea, liderul chinez a cerut renunțarea la „toată mentalitatea de Războiului Rece”, potrivit presei care a relatat de la întâlnirea cu Lukașenko.

Xi a adăugat că țările „ar trebui să înceteze să politizeze” economia mondială „să facă lucruri care vor ajuta la încetarea focului, la încetarea războiului și la o rezoluție pașnică”.

Vizita de trei zile a lui Aleksandr Lukașenko vine după ce China și-a îmbunătățit statutul relației cu Belarus în septembrie, la câteva luni după războiul din Ucraina, informează BBC.