O lume ca-n filmele SF. Un expert în inteligență artificială ne dezvăluie cum va arăta viitorul omenirii. Video
- Bianca Pislaru
- 12 noiembrie 2024, 22:21
Cum va arăta viitorul? Ei bine, se pare că lumea pe care o cunoaștem și actualele reguli pe care le respectăm ar urma să se schimbe radical. Trăim în era tehnologiei, iar inovația este la tot pasul. Subiectul principal al ultimilor ani este inteligența artificială și cum aceasta va evolua și va deveni o parte integrată a vieții oamenilor. Aceasta a fost și tema dezbătută în cadrul noii ediții a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de Youtube „Hai România”.
În cadrul emisiunii moderate de Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital, a fost invitat Ovidiu Călin, profesor și cercetător în matematică și inteligență artificială. Printre altele, acesta a vorbit despre ambițiile marilor companii. Acestea vor să ducă modelele de AI, precum Chat GPT, la nivelul următor. Mai exact, este vorba de dezvoltarea conceptului de <general artificial intelligence>, un sistem care să conțină toate cunoștințele întregii lumi și diferite skill-uri necesare.
Inteligența artificială, la următorul nivel
General Artificial Intelligence este noua țintă pentru dezvoltatorii din zona de AI. Mai exact, aceștia vor să realizeze un sistem care va servi întreaga lume. Toată cunoștința și abilitățile lumii vor fi încorporată într-un singur loc. Potrivit specialistului, există două scenarii clare în următorii ani.
„Dacă vor putea realiza acest proiect, vom ajunge la <general artificial intelligence>, care ne va duce departe și vom trăi într-o lume complet diferită. Dacă nu vor face ce au promis, după ce au cheltuit trilioane de dolari, vom intra în a treia perioada de tăcere în domeniul AI”, a precizat expertul.
Scenarii desprinse din filmele SF
Astfel, o întrebare clară este cum va arăta lumea dominată de „general artificial intelligence”. Expertul a prezentat mai multe posibilități, toate fiind acum pentru noi ca niște scenarii desprinse din filmele SF. „General AI va încorpora tot. Multe companii vor gândi în moduri diferite. Un exemplu de proiect este ca fiecare copil, de când este mic, să aibă un asistent AI, care să fie cu el tot timpul. De asemenea, să poată vedea tot ce face în scopul de a învăța cum se mișcă, cum gândește, cum răspunde, unde poate să evolueze, unde face greșeli, lucruri de care noi nu suntem conștienți”, a explicat Ovidiu Călin.
Acest asistent AI ar urma să crească odată cu noi și să acumuleze informații despre tot ce ține de viața noastră, să ne ofere sfaturi și să ne ghideze. Dar, lucrurile uimitoare nu se opresc aici. „Bănuiesc că lucrurile acestea se vor lăsa în posteritate ca moștenire din tată în fiu. Deci, ceea ce a învățat tatăl și este stocat în acel AI, exact cum se lasă moștenire aur sau o mașină, noi vom lăsa moștenire informație. La momentul actual, informația este noul aur. Iar copilul ar urma să cunoască multe lucruri și să continue să construiască această bază AI”, a spus expertul.
O societate controlată de AI
Un lucru cert este că lumea și societatea în care trăim se va schimba substanțial. Cum va arăta o viitoare societate controlată de inteligența artificială? Un mic exemplu este tehnologia din spatele ochelarilor VR (Virtual Reality) pe care îi vedem și acum fiind folosiți de multe persoane.
„Vom avea o societate ultra-dezvoltată. Vei putea intra într-un restaurant și la o masă goală să vezi oameni cu ochelarii VR. Deja există acești ochelari, sunt două companii care îi produc, dar sunt foarte scumpi. Tehnologia din spate s-a dezvoltat. Sunt mult mai mici, îi vom putea purta tot timpul. Imaginea prin care tu vezi aceste lucruri virtuale are aceeași rezoluție ca cea a ochiului uman, deci nu-ți dai seama ce este fake și ce este real. Poți pune peste imaginea reală, de exemplu, un personaj făcut cu AI și să stea aici lângă mine la masă, să vorbească cu mine, eu să pot vorbi cu el și să mă învețe lucruri pentru că el vine din AI, știe mai mult decât mine”, a povestit specialistul.
Schimbări radicale la nivelul educației
Potrivit expertului, învățământul și educația se vor schimba total, un exemplu fiind dispariția examenelor. „Eu sunt profesor. Am văzut ce dificultăți avem acum de când Chat GPT rezolvă chiar și probleme de matematică perfect, nu numai probleme de gramatică și lingvistică. Educația ajunge la un punct critic. Cum îl testăm pe student? Îi testăm cunoștințele? El poate să ia prin ochelarii de VR sau prin Chat GPT tot ceea ce are nevoie, îi sunt la îndemână. Ce aș face eu? Aș introduce examenele orale. Dar, la cum merg lucrurile în universități, mai ales în America, nu poți scoate pe cineva la tablă, cum ne puneau pe noi profesorii când eram mici. Studentul te poate da în judecată pentru că l-ai pus într-o situație dificilă”, a povestit Ovidiu Călin.
În prezent, noi ne confruntăm cu o revoluție a inteligenței artificiale. Deși pare că lucrurile nu pot merge mai departe de atât, specialistul a explicat că în viitor vom intra într-o nouă eră, plină de noi pericole. „Pentru noi, AI este prezentul, dar în viitor se conturează o altă revoluție. Noi acum suntem în <digital era>, cu totul diferită de <analog era> din anii ’80. În era digitală, inteligența artificială se hrănește cu date. Dar, se conturează o altă revoluție, care va veni după perioada digital, mai exact <cuantum era>. Va apărea atunci când vom avea computere cuantice. Acestea vor rezolva probleme greu de parcurs de tehnologiile clasice, de la decriptări, la distrugerea noțiunii de cont bancar, de securitate a datelor”, a precizat specialistul.