"Bulbi olfactivi de mari dimensiuni se găsesc la păsări şi mamifere care se bazează în special pe miros în căutarea hranei, la animalele care au activitate intensă noaptea şi la cele care vânează pe teritorii întinse. Chiar dacă regele dinozaurilor nu ar fi refuzat niciodată un leş, şi-ar fi putut folosi mirosul pentru a vâna noaptea sau pentru străbate distanţe luni în căutarea următoarei victime", a spus cercetătoarea Darla Zelenitsky, de la Universitatea din Calgary.

Oamenii de ştiinţă au scanat craniile mai multor teropode (reptile dinozauriene carnivore, bipede, de mari dimensiuni) şi au constatat că cel considerat regele dinozaurilor, T-Rex, este specia cu cel mai dezvoltat miros, întrucât o mare parte a creierului său era destinată simţului olfactiv.

Mai mult, cercetătorii au demonstrat că pasărea Archaeopteryx avea un simţ olfactiv asemănător majorităţii teropodelor, notează The Independent. Păsările de astăzi au un miros mai puţin dezvoltat, dar un foarte performant simţ vizual.