Suntem sfătuiți să reducem consumul de carne. Câți burgeri ar trebui să consumăm pe săptămână pentru a salva planeta

Suntem sfătuiți să reducem consumul de carne. Câți burgeri ar trebui să consumăm pe săptămână pentru a salva planeta Sursă foto: Arhiva EvZ

Potrivit unui nou raport, consumul de carne trebuie redus la aproximativ doi burgeri pe săptămână pentru a preveni situația gravă a crizei climatice. Mai exact, experții ne îndeamnă să facem o schimbare rapidă şi să ne îndreptăm către o dietă care să cuprindă cât mai puțină carne.

Reducerea consumului de carne la echivalentul a doar doi burgeri de vită de persoană pe săptămână până în 2030 va ajuta la evitarea unei crize climatice, susține noul raport State of Climate Action 2022, publicat miercuri.

State of Climate Action 2022 evaluează progresul global în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în țintele asumate prin Acordul de la Paris. Astfel, emisiile trebuie reduse până la jumătate până în 2030, pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.

Omenirea este îndemnată să mănânce mai puțină carne pentru a reduce încălzirea globală

Potrivit noului raport, trecerea la diete mai sănătoase și mai durabile trebuie să aibă loc de cinci ori mai rapid decât ratele actuale. În regiunile cu consum mare de carne, consumul zilnic de carne trebuie să scadă la 79 de kilocalorii per persoană până în 2030 (aproximativ la doi burgeri de vită pe săptămână) și la 60 de kilocalorii până în 2050 (1,5 burgeri de carne de vită pe săptămână).

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru se poate face prin reducerea consumului pe cap de locuitor de carne de vită, miel, capră, căprioară, ]n „regiunile cu consum mare de carne”, cum ar fi America, Europa și Oceania.

Consumul actual de carne de per persoană este de 91 de kilocalorii pe zi, ceea ce înseamnă 2,3 burgeri pe săptămână sau 10 burgeri pe lună. Dietele bogate în carne sunt alimentate de creșterea intensivă a animalelor, care distrug habitatele și generează gaze cu efect de seră.

O treime din mâncare se pierde între fermă și furculiță

În acest moment, chiar dacă creșterea productivității este o realitate, studiile arată că 14% din producția mondială de alimente se risipește pe drumul dintre poarta fermei și procesatori, în timp ce 17% este risipită în gospodării, restaurante, magazine.

Mai precis, o treime din mâncarea produsă pe planetă se pierde între fermă și furculiță. Asta în condițiile în care populația globală se așteaptă să ajungă la 10 miliarde până în 2050.

În același timp, în 2021, între 700 și 800 milioane de oameni au suferit de foame (numărul mare a fost influențat și de pandemia de Covid/19). Dar, potrivit raportului, din cei 40 de indicatori evaluați, nici unul nu s-a dovedit a fi pe cale să își atingă obiectivele pentru 2030., scrie dailymail.co.uk.