Carnea de porc s-a scumpit în România. „Costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor”

Carnea de porc s-a scumpit în România. „Costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor” Carne de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Carnea de porc este cu 50% mai scumpă ca în 2022, în România. Prețul acestui produs a crescut în toată Europa din cauza pestei porcine.

Prețul la carnea de porc în România a ajuns mai mare decât în majoritatea țărilor europene, apropiindu-se de recordul atins la sfârșitul lunii iulie, atunci când 100 de kilograme de carcasă costa în medie, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, 219,9 euro.

Cu toate că prețul acestui produs a crescut în majoritatea țărilor, cea mai mare scumpire a fost în Slovenia, unde carcasa de 100 de kilograme a ajuns la 228,1 euro. Și România sau Polonia sunt afectate de majorări. În Uniunea Europeană, prețul mediu este de 202,2 euro.

Față de anul trecut, în UE, prețurile au crescut cu 32%, iar în România creşterea este de 53% faţă de anul trecut. Conform Comisiei Europene, România a indicat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din Uniunea Europeană (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022), în timp ce în întreaga Europă sacrificările tind să scadă mult mai puţin (minus 3,1%).

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce s-a scumpit carnea de porc în România

Specialiștii au declarat că răspândirea pestei porcine pe teritoriul României este unul din factorii care au dus la o majorare importantă a preţului cărnii, pe lângă explozia facurilor la energia electrică și scumpirea transportului. „În condițiile în care pesta porcină africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masiv, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor”, au spus reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) pentru Ziarul Financiar.

O explicație a avut și Iani Chihaia, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate: „În conditiile în care într-o piaţă există deficit (şi din nefericire, în România deficitul este foarte mare), preţul cărnii de porc este dictat de acolo de unde este furnizată cantitatea ce mai mare: de la import. Asta este valabil, în principal, pentru carnea destinată procesării. În cazul cărnii proaspete, destinate vânzării şi consumului direct, preţul pentru această marfă ar putea fi, mai degrabă, influenţat de oferta internă, de unde se poate furniza carne proaspată”.

România își asigură doar 30% din consumul propriu de carne de porc, deoarece efectivul de suine a scăzut odată cu apariția pestei porcine africane în țară de la mijlocul anului 2017, 700.00 de porci fiind sacrificați, conform Autorității Naționale Saniotară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Carnea din România este adusă din Germania sau Spania.