Alertă sanitar-veterinară în Giurgiu. Au fost descoperite două focare de pestă porcină africană

Alertă sanitar-veterinară în Giurgiu. Au fost descoperite două focare de pestă porcină africanăPesta porcina Sursa:Arhiva evz

Îmbolnăvirile au fost semnalate în localitățile Clejani și Băneasa, iar autoritățile au impus deja restricții în zonă. Pesta porcină africană este o boală virală mortală care afectează porcii domestici şi mistreţii. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat până acum pagube materiale însemnate.

Este alertă sanitar-veterinară în județul Giurgiu, după ce, în doar câteva zile, au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Infectările au fost semnalate în localitățile Clejani și Băneasa. Acestea se adaugă altor peste 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți.

Autoritățile au instituit zone de protecție în jurul focarelor de minimum trei kilometri, dar și zone de supraveghere de minimum zece kilometri. De asemenea, a fost interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție.

Virusul pestei porcine africane se extinde de foarte ușor și poate fi reactivat și după luni bune dacă oamenii aleg să sacrifice animalele și să consume carnea în loc să neutralizeze porcul bolnav, transmite Rador.

Campanie în Europa de Est

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor continuă eforturile de a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa și a extins, pentru al treilea an consecutiv, o campanie de conștientizare a populației, fermierilor, vânătorilor și medicilor veterinari. Aceasta se desfășoară în 18 țări, înclusiv România.

O campanie importantă a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) se desfăşoară în 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua conştientizarea populaţiei cu privire la pesta porcină africană (PPA) care afectează porcii domestici şi mistreţii din Europa.

Campania are ca ţintă regiunea de Sud-Est a Europei şi se desfăşoară în parteneriat cu autorităţile locale în optsprezece ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria", se menţionează într-un comunicat al DSVSA.

Pierderi foarte mari

Pesta porcină africană este o boală virală mortală care afectează porcii domestici şi mistreţii. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative în multe ţări. Nu există vaccinuri aprobate în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci în zonele afectate.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândeşte în regiuni din Europa neafectate până acum. Răspândirea bolii reprezintă o ameninţare globală şi a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa şi nu numai. Lucrăm împreună cu partenerii din cadrul autorităţilor locale, pentru a ajunge la fermierii ale căror animale şi mijloace de trai au fost afectate de această boală mortală.

Campania #StopASF are ca scop informarea fermierilor, precum şi a medicilor veterinari şi a vânătorilor, cu privire la ceea ce trebuie să urmărească, cu mesajul nostru de a detecta, preveni şi raporta", a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA, potrivit Agerpres.

 

Ne puteți urmări și pe Google News