Undă de șoc pentru români! Prețurile sar în aer la aceste produse. Valul scumpirilor continuă
- Sabina Popescu
- 21 martie 2022, 16:14
În timp ce întregul continent european se confruntă cu o majoră criză economică, întreținută și de consecințele războiului din Ucraina, țara noastră continuă să importe carne de porc. Diferențele între prețurile de anul trecut și cele actuale sunt semnificative, având în vedere că și costurile la furaje sunt în creștere. În anul 2021, un kilogram de porumb se vindea cu 80 de bani; acum, aceeași cantitate de porumb costă aproape dublu. Scumpirile sunt de neevitat.
Noi scumpiri la carnea de porc. Costurile pentru consumatori sunt semnificativ afectate de prețurile ridicate la furaje, în legătură cu care specialiștii din cadrul asociațiilor producătorilor de carne au estimat că se vor majora, în continuare, cu minimum 25%.
Prețuri cu 30% mai mari la carnea de porc
Lanțul scumpirilor se menține pe o linie ascendentă, majorările de prețuri fiind resimțite și pe rafturile din magazine. Mușchiul de porc, care în trecut se vindea cu 28 de lei pe kilogram, poate fi cumpărat acum cu circa 30 de lei în supermarketuri.
În ceea ce privește cotletul de porc, și aici prețurile s-au majorat. Dacă în anul 2021, astfel de carne se mai găsea și la prețuri de 22-23 lei pe kilogram, în prezent costurile sunt de cel puțin 25 de lei pe kilogram.
Scumpiri majore și la abatoarele de carne
De asemenea, în abatoare, carnea de porc s-a scumpit cu circa 30% în luna martie față de luna februarie și cu 20% față de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Comisia de Clasificare a Carcaselor, citate de Antena 3, prețul de piața la porci în perioada 7-13 martie a ajuns la 641 lei/100 lg în viu.
Carnea de porc în carcasă (clasa S) s-a scumpit cu 32,8% față de luna februarie și cu 21% față de anul trecut, potrivit sursei citate. În perioada menționată anterior, 100 de kilograme de carne de porc clasa S a ajuns la prețul de 843 lei.
Cât a ajuns să coste o franzelă
În altă ordine de idei, și pâinea a suferit scumpiri. Prețul unei franzele simple s-a majorat de la 1, 5 lei la 2 lei, iar producătorii de pâine estimează că scumpiri noi vor avea loc săptămânal în situația de criză economică. De altfel, majorarea actuală de preț este a treia scumpire în decurs de doar câteva luni.
Scumpirile din domeniul panificației sunt puse acum pe seama majorării de prețuri la grâu. Specialiștii avertizează că vor urma majorări de costuri și mai mari, având în vedere războiul din Ucraina. Rusia a hotărât, recent, ca toate exporturile de îngrășăminte agricole să fie suspendate, invocând „sabotajul” companiilor de transport străine.
Rusia este cel mai mare exportator de grâu și un furnizor important de orz și porumb. Ocuparea Ucrainei de către forțele militare rusești va consolida și mai mult poziția crucială în domeniul cerealelor. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb.