Scumpiri în lanț: Și hainele vor costa mai mult. Ce se va întâmpla în următoarele luni
- Sabina Popescu
- 22 februarie 2022, 08:12
Bumbacul, inul, mătasea, lâna, precum și materialele sintetice derivate din petrol s-au scumpit semnificativ în ultimele luni de zile, sub presiunea cererii puternice datorată redresării globale post-pandemice, ce s-a suprapus totodată cu majorarea costurilor la energie electrică și transporturi.
Prețul bumbacului s-a scumpit, în anul 2021, cu aproape 45%, ajungând la începutul lunii curente la 1, 29 dolari pe livră, un maxim al ultimilor peste zece ani. Sectorul ecologic este deosebit de afectat de majorările prețurilor, indicând o creștere de 90% a prețurilor bumbacului ecologic din India pe durata unui singur an de zile.
Prețurile materiilor prime și a hainelor se scumpesc
Pentru industria textilă, acest lucru înseamnă „penurie și costuri în creștere”, explică pentru AFP Euratex, confederația care reunește producătorii europeni de textile. Prețul altor fibre naturale, precum lâna și inul, este de asemenea în creștere de la sfârșitul anului 2020, după aproape trei ani de ieftiniri.
„Creșterea puternică a prețului petrolului (...) implică majorarea costului fibrelor sintetice care concurează direct cu bumbacul”, a explicat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.
Poliesterul, nailonul și materialele acrilice sunt produse din substanțe chimice derivate din petrol. Prețul lor este, prin urmare, direct legat de cel al aurului negru, ale cărui costuri sunt în prezent aproape de maximele ultimilor șapte ani de zile.
Cererea este cu atât mai puternică cu cât cumpărătorii de textile doresc să se protejeze de prețurile pe care anticipează că vor crește, constituind stocuri. „Este mai dificil pentru cumpărătorii mondiali să se aprovizioneze cu bumbac de oriunde”, explică pentru AFP Jack Scoville, analist la Price Group, citat de wionews.com.
Majorări de prețuri la energie, gaze și transport
Rogie Sussman Faber, proprietara Vogue Fabrics, un cunoscut magazin de țesături din suburbia Chicago, remarcă însă că scumpirea costurilor de transport aproape că le eclipsează pe cele ale fibrelor.
„În Statele Unite, suntem mai afectați de creșterea bruscă a costurilor de transport decât de prețul materialelor”, a spus proprietara pentru AFP.
Potrivit acesteia, un container din Asia care ajunge în Statele Unite costă acum între 12.000 și 16.000 de dolari, față de 3.000 de dolari înainte de pandemie.
Yves Dubief, președintele Uniunii Industriilor Textile din Franța, arată și el cu degetul spre creșterea prețurilor la gaz și electricitate, de care sectorul este dependent și care apasă în special asupra companiilor mici.
„Este nevoie de un cash-flow puternic pentru a finanța costurile de exploatare. Companiile pot decide să își oprească producția”, a spus el.