Anunț devastator pentru români: Producția de carne de porc va fi redusă. Prețurile nu vor scădea

Anunț devastator pentru români: Producția de carne de porc va fi redusă. Prețurile nu vor scădea Sursă: Antares614 | Dreamstime.com

Prețurile la carne nu vor scădea! Specialiștii avertizează că prețurile la carnea de pui și carnea de vită nu se vor ieftini curând. Rareori, carnea la nivel mondial a costat atât de mult. Cea de porc a înregistrat scumpiri semnificative. Creșterea turmelor de animale devine costisitoare din cauza războiului din Ucraina, a secetei și bolilor, iar potrivit analizelor, producția de carne de porc în Uniunea Europeană, principalul exportator mondial, va scădea în acest an cu trei procente.

Prețurile la carne nu vor scădea! Ca slănina, puiul și carnea de vită nu se vor ieftini prea curând. Producția mondială de pui, carne de porc și carne de vită va încetini până la un avans de 1,4% în 2022, față de 5,4% anul trecut, avertizează specialiștii din industria alimentară, care au studiat evoluția din ultima perioadă de pe piața internațională.

Fermierii din întreaga lume - cu peste 40 de miliarde de porci, vaci, bivoli, oi, capre și păsări de curte - se confruntă cu prețuri aproape record pentru hrana animalelor, pe măsură ce rezervele de cereale și soia se reduc. Facturile la absolut orice, de la electricitatea care le menține hambarele bine iluminate și calde până la camioanele care transportă animalele la abatoare, au crescut, de asemenea, vertiginos.

Costurile culturilor și ale energiei, care s-au majorat în urma războiului Rusiei în Ucraina, au agravat situația, chiar dacă este secetă, iar aceasta a redus pășunile, alături de epidemiile de gripă aviară din America de Nord și Europa, care au distrus milioane de păsări de curte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile la carnea de pui și vită nu au fost niciodată atât de mari

Loviți din toate părțile, mulți fermieri vând animale sau cresc mai puține, arătând că producția va fi limitată pe termen lung. Numărul de vaci de carne sacrificate în Statele Unite este cel mai mare de la începutul înregistrărilor, care au debutat în anul 1986, iar vacile care nu dau naștere la viței vor avea ca rezultat efective mai mici.

Acest lucru înseamnă că prețurile la carne - care au atins deja niveluri record - nu vor scădea rapid, ceea ce va afecta și mai mult bugetele gospodăriilor, care se confruntă cu costuri mai mari pentru alte produse de bază și de primă necesitate.

Indicele prețurilor la carne al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a crescut cu 10% de la începutul anului 2022, atingând un record în luna aprilie. În Statele Unite, prețurile la șuncă, la pieptul de pui și la carnea tocată de vită nu au fost niciodată mai mari.

Producția mondială de pui, carne de porc și carne de vită va încetini până la un avans de 1,4% în 2022, față de 5,4% anul trecut, potrivit previziunilor guvernului american.

Contractele futures la furaje s-au scumpit cu până la 55%

„Multe dintre presiunile cu care ne confruntăm, presiunile individuale în sine nu sunt cu adevărat noi sau neobișnuite”, a declarat Justin Sherrard, strateg global în domeniul proteinelor animale la Rabobank. „Este vorba de combinația de probleme peste probleme”, a spus el pentru Bloomberg.

Invazia Rusiei a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, reducând livrările de porumb pe care se bazează marii producători de porci, precum Spania și China. Furajele reprezintă cea mai mare parte a costurilor de creștere a animalelor și, chiar și pentru țările care își produc propriile furaje, prețurile culturilor au escaladat la cote amețitoare.

Contractele futures pentru porumb de la Chicago au crescut cu 31% în acest an; contractele futures pentru porumb de la Paris au crescut cu 55%, iar contractele futures pentru grâul furajer din Marea Britanie au urcat cu peste 50%.

„Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Jamie Wyllie, un crescător de porci scoțian a cărui fermă comercializează de obicei peste 70.000 de porci pe an. „Lucrurile au mers foarte prost în industria porcină încă de anul trecut. Asta înseamnă că oamenii, dacă au avut, au consumat toate rezervele”. El își reduce efectivele de reproducători pentru a opri această lovitură. În prezent, furajele reprezintă 70% din costurile sale de producție a porcilor, față de 60% în mod obișnuit.

Carnea de porc s-a scumpit în Marea Britanie

Prețurile  la carnea de porc în Marea Britanie au crescut, dar nu acoperă costurile de producție, ceea ce îi pune pe fermieri pe cale să înregistreze al șaselea trimestru consecutiv de pierderi „fără precedent”, potrivit lui Zoe Davies, director executiv al Asociației Naționale a Porcilor din Marea Britanie.

Crescătorii de porci din Marea Britanie se confruntau deja cu lipsa forței de muncă la fabricile de carne, care au lăsat peste 100.000 de porci în așteptare pentru sacrificare la începutul acestui an. Fermierii au sacrificat animalele pe măsură ce spațiul din ferme s-a epuizat. Tocmai când situația se îmbunătățea, a izbucnit războiul din Rusia.

Conflictul „a amplificat o serie întreagă de lucruri cu care ne luptam deja”, a declarat Rupert Claxton, director pentru carne la consultantul Gira. „A transformat situația de la un nivel de stres de șapte la un nivel de stres de 10”, a spus el.

Producția de carne de porc în UE va scădea cu 3% în 2022

Producția de carne de porc în Uniunea Europeană, principalul exportator mondial, va scădea cu 3% în acest an, prima scădere din 2019, potrivit estimărilor guvernului american. Prețurile în creștere nu compensează costurile, determinându-i probabil pe fermieri să sacrifice animalele mai devreme decât de obicei.

La sfârșitul anului trecut, efectivul de porci din Germania s-a redus la cel mai mic din 1996, iar analistul AMI Tim Koch se așteaptă ca scăderile să continue în acest an. Focarele de pestă porcină africană - în principal la porcii sălbatici - au adus restricții la exportul de carne de porc din Germania și au scăzut prețurile.

După creșterea bruscă a costurilor cu furajele și energia, Koch a declarat că majoritatea crescătorilor de porci vor avea nevoie de prețuri de aproximativ 2 - 2,40 euro pe kilogram pentru a fi profitabili, față de 1,60 - 1,70 în vremuri normale. Prețurile sunt puțin sub 2 euro.