Suntem cu 130 de ani în urmă, la drumuri

Suntem cu 130 de ani în urmă, la drumuri

Infrastructura rutieră a României va ajunge la nivelul celei din Europa de Vest abia peste 130 de ani, dacă se păstrează actualul ritm de dezvoltare, arată un studiu al companiei de consultanţă A.T. Kearney.

Până în anul 2012, investiţiile alocate infrastructurii vor creşte cu 30% anual. Astfel, ţara noastră are cea mai dinamică piaţă de construcţii de drumuri din regiune, fiind urmată de Rusia. Totuşi, timpul pierdut este foarte greu de recuperat. „Chiar dacă piaţa românească va creşte cu 30% pe an până în 2012 şi piaţa din Polonia va creşte doar cu 11%, sumele investite anul trecut de Polonia în infrastructura rutieră sunt de 4,5 ori mai mari decât cele alocate în România în acest sector. Dacă se menţine rata de 30% de creştere din acest sector, România va avea nevoie între 130 şi 150 de ani pentru a ajunge la standardele de infrastructură rutieră ale Europei de Vest”, a declarat consultantul A.T. Kearney, Iulian Cîrciumaru.

În acelaşi timp, densitatea drumurilor din România este de 4 ori mai mică faţă de alte state din Europa de Est şi Centrală şi de 14 ori mai mică faţă de densitatea din ţările dezvoltate. Dacă ar exista voinţă politică în acest sens, recuperarea decalajelor ar putea fi mai rapidă. Potrivit A.T. Kearney, România prezintă o atractivitate ridicată pentru investiţiile în infrastructura rutieră, datorită faptului că guvernul a alocat 10 miliarde de euro pentru investiţiile publice în infrastructură în 2009 şi pentru că Uniunea Europeană a pus la dispoziţia ţării 3,4 miliarde de euro, care pot fi accesaţi cu proiecte pentru dezvoltare.

Ne puteți urmări și pe Google News