Evenimentul Zilei > Politica > Suma colosală primită de partidele politice! Ce valoare au subvențiile primite în luna ianuarie
Suma colosală primită de partidele politice! Ce valoare au subvențiile primite în luna ianuarie

Suma colosală primită de partidele politice! Ce valoare au subvențiile primite în luna ianuarie

În ultima lună Autoritatea Electorală Parlamentară a virat în contul partidelor politice o sumă considerabilă. Peste 19 milioane de lei au fost alocați partidelor din România sub numele de sbvenții. Toți banii provin din bugetul de stat al lunii februarie.

Subvențiile primite de fiecare partid politic sunt uriașe, dar se pare că niciun bănuț nu se iartă.

Conform comunicatului emis de Autoritățatea Electorala Parlamentară (AEP), banii virați către partidele politice au scopul de a finanța campaniile electorale, conform legii cu același nume.

Subvențiile uriașe primite de partidele politice

Partidul Social Democrat a primit cei mai mulți bani, respectiv 7.640.197,89 de lei. Aceste este urmat de Partidul Național Liberal, căruia i-au intrat în conturi 6.476.964,07 lei.

Uniunea Salvați România a primit 2.056.942,91 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor
1.546.315,98 de lei, Partidul Mișcarea Populară 399.741,50 de lei, Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate 1.434.651,36 de lei, iar Partidul PRO România 288.821,10 lei.

Partidele primesc subvenții lunar, de la bugetul de stat, prin AEP

Potrivit legii, pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Subvențiile de la bugetul de stat se acordă în funcţie de numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat și numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.