Evenimentul Zilei > International > Sub ameninţare teroristă. SUA au emis o alertă de călătorie în Europa
Sub ameninţare teroristă. SUA au emis o alertă de călătorie în Europa

Sub ameninţare teroristă. SUA au emis o alertă de călătorie în Europa

Departamentul de Stat al SUA a emis astăzi o alertă de călătorie pentru cetăţenii americani care intenţionează să călătorească în Europa. Motivul- ameninţarea teroristă ridicată, cu semnătura al-Qaida.

„O serie de informaţii sugerează că Al-Qaida şi organizaţii afiliate acesteia continuă să plănuiască atentate teroriste”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. „Guvernele europene au luat măsuri de securitate împotriva atacurilor teroriste şi unele dintre ele au vorbit public despre ameninţări crescânde, avertizează oficialii de la Washington, care menţionează în mod deosebit „posibilitatea ca teroriştii să atace sistemele de transport în comun şi alte infrastructuri turistice”.
Aceasta este prima reacţie oficială la informaţiile privind planurile al-Qaida de a trimite echipe de terorişti în aglomerări urbane, pentru a ucide civili occidentali, aşa cum s-a întâmplat în atacurile din 2008 din Mumbai. Atunci, 163 de oameni au fost ucişi, după ce un comando de islamişti a atacat simultan mai multe hoteluri din capitala economică a Indiei.
Potrivit unor surse din serviciile de securitate, printre ţintele grupării teroriste se numără oraşe din Marea Britanie, Franţa şi Germania. Chiar liderul al-Qaida, Osama bin Laden, s-ar fi implicat în elaborarea atacurilor.
Atacuri teroriste dejucate
După ce, săptămâna trecută, presa americană a publicat detalii privind un posibil atac terorist, oficialii au precizat că planurile al Qaida nu au fost dejucate, dar că ameninţarea nu este iminentă. Până în acest moment, nu au fost făcute arestări, însă mai mulţi suspecţi, printre care şi cetăţeni britanici de origine pakistaneză şi cetăţeni germani cu rădăcini afgane, sunt sub supraveghere.
În urmă cu câteva zile, surse din serviciile americane de informaţii vorbeau despre atacuri dejucate, puse la cale în Pakistan, care vizau mai multe state europene şi SUA. În ultima lună, armata americană şi-a înmulţit atacurile cu drone în zonele tribale din Pakistan, în încercarea de a-i intimida pe militanţii care pregătesc comploturi teroriste.
De asemenea, mai multe state europene, printre care Franţa şi statele nordice, s-au confruntat în ultima perioadă cu ameninţări cu bombe care au sporit îngrijorarea cetăţenilor şi a turiştilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: