SUA: cea mai dură lege împotriva sindicatelor inflamează spiritele în Wisconsin
- Flavius Toader
- 20 februarie 2011, 20:12
Aproape 70.000 de persoane au participat sâmbătă, în Wisconsin, la două proteste rivale: pro şi contra unui plan al guvernatorului Scott Walker care prevede reducerea salariilor din sectorul public şi eliminarea drepturilor de negociere colectivă. Un nou miting, împotriva proiectului susţinut de guvernatorul republican al statului, este programat pentru azi.
Sâmbătă a fost a cincea zi de proteste, iar numărul contestatarilor proiectului legislativ, apărători ai drepturilor sindicatelor, l-a depăşit pe cel al susţinătorilor, organizaţi de grupările conservatoare Patrioţii Tea Party şi Americani pentru Prosperitate. Profesorii, dar şi elevii, au luat parte la proteste, aşa că mai multe şcoli de pe teritoriul statului au fost închise.
Ce susţine proiectul guvernatorului Scott Walker, introdus deja în congresul statului Wisconsin? Potrivit BBC, actul legislativ, care îi vizează pe angajaţii din sectorul public, va elimina cea mai mare parte a drepturilor privind negocierea colectivă, cu excepţia chestiunilor salariale. Acelaşi act legislativ va mări simţitor contribuţiile sociale ale angajaţilor din sectorul public.
Mai mulţi comentatori au apreciat că se află în faţa uneia dintre cele mai agresive legi anti-sindicate. Preşedintele american Barack Obama însuşi a descris actul legislativ drept un „atac la adresa sindicatelor”.
Republicanii, care domină congresul statului, sperau că actul legislativ va fi adoptat joi. Deputaţii democraţi au părăsit însă lucrările congresului în încercarea de a încetini procesul legislativ. Rămaşi fără cvorum, republicanii se văd nevoiţi să aştepte.
Guvernatorul Scott Walker a declarat azi că se aşteaptă totuşi ca democraţii să se întoarcă la masa negocierilor. „Dacă vrei să participi la democraţie trebuie să intri în arenă, iar arena este la Madison, Wisconsin”, a spus el pentru Fox News Sunday.
Wisconsin se află în faţa unui deficit bugetar de 3,3 miliarde de dolari în următorii doi ani şi planul propus de Walker ar economisi, spun republicanii, în jur de 300 de milioane de dolari. Republicanii spun că victoria obţinută la alegerile parţiale din toamna anului trecut le oferă un mandat clar pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Mai mult, ei spun că alternativa la actualul proiect legislativ ar fi concedierea a 10.000 de persoane.
Alte state americane se află de asemenea într-o situaţie financiară complicată. Texas sau Arizona fac la rândul lor planuri pentru reducerea cheltuielilor, în vreme ce autorităţile din Minnesota şi Illinois intenţionează să crească taxele.