Evenimentul Zilei > Social > STUDIU. Riscul apariției trombozei, mai mare la cei care trec prin boală față de cei care se vaccinează
STUDIU. Riscul apariției trombozei, mai mare la cei care trec prin boală față de cei care se vaccinează

STUDIU. Riscul apariției trombozei, mai mare la cei care trec prin boală față de cei care se vaccinează

Riscul apariției problemelor de coagulare a sângelui este mult mai mare după infecția Covid-19 decât după administrarea unui vaccin, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Oxford.

Riscul de formare a cheagurilor de sânge este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează, potrivit unui studiu recent.

Studiul, publicat în British Medical Journal, a analizat mai mult de 29 de milioane de persoane cu vârsta de 16 ani sau mai mult care au primit o primă doză de vaccin Oxford / AstraZeneca sau Pfizer / BioNTech în Anglia între decembrie 2020 și aprilie 2021.

Cercetarea s-a axat pe riscuri de cheaguri de sânge și trombocitopenie, o afecțiune care implică niveluri scăzute de trombocite – celule care ajută la formarea cheagului de sânge.

Descoperirile sugerează că riscul de trombocitopenie la cineva cu coronavirus este de aproape nouă ori mai mare decât la cineva care a primit o doză Oxford

Probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 este cu mult mai mare decât riscurile pe care le implică vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Pfizer, potrivit celui mai mare studiu de acest gen. Specialiştii au urmărit rata de spitalizare sau de deces din cauza trombozelor, pe o perioadă de 28 de zile, fie de la un test pozitiv, fie de la prima doză de vaccin.

Autorul principal Julia Hippisley-Cox, profesor de epidemiologie clinică şi practică generală la Universitatea din Oxford, a declarat: „Oamenii ar trebui să fie conştienţi de aceste riscuri crescute după vaccinarea anti-COVID-19 şi să solicite asistenţă medicală imediat dacă dezvoltă simptome, dar, de asemenea, să ştie că riscurile sunt considerabil mai mari şi pe perioade mai lungi de timp dacă sunt infectaţi cu SARS-CoV-2”.

Rezultatele studiului s-au bazat pe date din fişele medicale electronice colectate între 1 decembrie 2020 şi 24 aprilie 2021. În plus, faţă de tromboză, cercetătorii au analizat şi alte riscuri, inclusiv accident vascular cerebral ischemic (un cheag de sânge sau blocaj care întrerupe alimentarea cu sânge a creierului).

Cercetătorii au descoperit un risc crescut de tromboză şi alte cheaguri de sânge arteriale rare după prima doză de vaccin AstraZeneca

După prima doză de vaccin Pfizer / BioNTech, au descoperit un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge în artere şi accident vascular cerebral ischemic, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, datele au arătat că ar exista 934 de cazuri în plus de tromboză la fiecare 10 milioane de persoane, după infectarea cu SARS-CoV-2, comparativ cu 107 cazuri la cei care au primit prima doză de AstraZeneca.

Pentru tromboza sinusului venos cerebral , un tip de cheag de sânge în creier, precum și alte tipuri de cheag de sânge, riscurile au fost, de asemenea, mult mai mari după Covid-19 decât după oricare dintre vaccinuri.

Pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice, ar exista aproximativ 1.699 de cazuri suplimentare pentru fiecare 10 milioane de persoane după infecţie, comparativ cu doar 143 de cazuri în plus după prima doză de Pfizer.

Riscurile asociate vaccinurilor au fost, de asemenea, relativ de scurtă durată, au avertizat cercetătorii în British Medical Journal.

Prof. Carol Coupland, cercetător principal la Universitatea din Oxford şi profesor de statistici medicale în îngrijirea primară la Universitatea din Nottingham, a spus că riscul de accident vascular cerebral după vaccinul de la Pfizer a fost crescut timp de 15 până la 21 de zile după prima doză. În cazul trombozei după administrarea AstraZeneca, riscul mai mare a fost timp de 8 până la 14 zile, relatează newscientist.