Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou studiu major cu rezultate alarmante: După ambele doze de vaccin, protecția scade la 50% în mai puţin de 6 luni
Un nou studiu major cu rezultate alarmante: După ambele doze de vaccin, protecția scade la 50% în mai puţin de 6 luni

Un nou studiu major cu rezultate alarmante: După ambele doze de vaccin, protecția scade la 50% în mai puţin de 6 luni

Protecția împotriva infecției după două vaccinuri scade la 50%, avertizează un studiu important din Marea Britanie, în timp ce oamenii de știință strigă pentru rapel.

Un studiu major a constatat că două doze de vaccin anti-Covid devin vizibil mai puțin eficiente în mai puţin de șase luni. Cercetătorii i-au avertizat pe britanici care au făcut ambele doze mai, inclusiv persoanele în vârstă, protecția ar scădea la 50% până în iarnă.

Studiul, condus de King’s College din Londra, a analizat rezultatele PCR de la peste un milion de persoane care fuseseră pe deplin vaccinate pentru a căuta infecții „noi”.

În cercetare s-a  constat că după cle două doze cu Pfizer protecția a scăzut de la 88% la o lună la 74% la cinci până la șase luni. Pentru AstraZeneca, eficacitatea a scăzut de la 77% la 50 şi 67% la patru până la cinci luni.

Dar profesorul Tim Spector, principalul om de știință din spatele studiului, a spus că nivelurile ridicate de infecție ar duce în cele din urmă la mai multe decese și presiuni asupra NHS.

El a avertizat că eficiența ar putea scădea sub 50 la sută până în iarnă

Mai mult, profesorul  Tim Spector a îndemnat Marea Britanie să „adopte de urgență” acțiunea împotriva vaccinurilor de rapel.

Acest apel vine în urma unui studiu publicat aseară, care a descoperit că patru din 10 persoane care au sisteme imunitare slăbite prezintă niveluri „scăzute sau nedetectabile” de imunitate Covid după ce au fost dublu vaccinate.

Ambele studii vor genera presiuni asupra consilierilor științifici ai Guvernului pentru a da undă verde unui program de amplificare a vaccinării pentru vârstnici și vulnerabili în această toamnă.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) este de așteptat să aprobe dozele de rapel pentru imunocompromiși în următoarele săptămâni.

Profesorul Adam Finn: grupul nu va mai recomanda pentru adulții vârstnici sănătoși al treilea rapel până când vor exista mai multe dovezi ale beneficiilor

Profesorul Finn a declarat în această dimineață pentru programul Today al BBC Radio 4: „Cred că studiul de la King’s College din Londra și, de fapt, câteva alte studii pe care le-am avut recent, arată începutul unei scăderi a protecției împotriva bolilor asimptomatice sau ușor simptomatice.

„Așadar, este încurajator faptul că persoanele care au avut două doze sunt încă protejate împotriva bolilor grave, care este obiectivul nostru principal. Dar trebuie să fim atenți pentru a vedea dacă această scădere începe să se traducă în apariția unor cazuri mai severe, pentru că atunci vor fi necesare amplificatoare”.

Studiul realizat de compania de științe de date despre sănătate ZOE – a implicat peste 1,2 milioane de britanici. Au existat peste 400.000 de teste pentru Covid efectuate pe participanții care au primit Pfizer și peste 700.000 pe cei care au primit AstraZeneca.

Participanții au fost vaccinați până la 3 iulie și au fost monitorizați între 26 mai și 31 iulie pentru a vedea dacă au prins virusul.

Precizăm că Marea Britanie a fost lovită de un al treilea val de infecții în această perioadă după ce varianta Delta, mai infecțioasă, a provocat focare în toată țara. Deși țara are o rată de vaccinare impresionată.

Aplicația ZOE le cere utilizatorilor să raporteze zilnic dacă nu se simt bine, simptomele lor și dacă au testat pozitiv pentru virus. De asemenea, folosește aceste date pentru a monitoriza prevalența virusului în țară, relatează Daily Mail.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News