Știi ce mănânci în Post? IATĂ ce conține de fapt pateul vegetal

Știi ce mănânci în Post? IATĂ ce conține de fapt pateul vegetal

Aproape 30% din pateurile vegetale, mai précis 28,57% % din produsele tip pate vegetal supuse studiului au în conținut 7 E-uri, potrivit unui studiu realizat de echipa infocons.ro (Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania). ​​

InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În cadrul studiului au fost analizate 21 de produse tip pate vegetal, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de către reprezentații Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri prezent în cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 si 12: -       0 E-uri: 9,52% dintre produse -       3 E-uri: 9,52% dintre produse -       4 E-uri: 9,52% dintre produse -       5 E-uri: 4,76% dintre produse -       7 E-uri: 28,57% dintre produse -       8 E-uri: 14,29% dintre produse -       9 E-uri: 4,76% dintre produse -       10 E-uri: 4,76% dintre produse -       11 E-uri: 4,76% dintre produse -       12 E-uri: 9,52% dintre produse

Fără E-uri, dar cu zaharuri și cu grăsimi saturate

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul a două produse, care conțin 0 E-uri, anume: Pate vegetal din boabe de soia având producător S.C. Inedit S.R.L. și Pate Scandia Sibiu al cărui producător este S.C Scandia Food S.R.L Sibiu, am remarcat prezența zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr; sau grăsimi 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr. 

De asemenea, deși eticheta confirmă că nu au E-uri, au în compoziție și grăsimi saturate: 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr. Sărace în proteine, dar bogate în grăsimi și grăsimi saturate, pateurile vegetale de asemenea sunt sărace în fibre, iar calciul lipsește cu desăvârșire.

Din punct de vedere al cantității de sare/ 100 g de produs, aceasta se situează între 1.12 g si 1.4 g. Produsele tip pate de post care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producător următoarele companii: S.C. Inedit S.R.L.; S.C. Glina S.A.; S.C. Kaufland Romania S.C.S.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Regal Corp S.R.L.; S.C. Prefera Foods S.A.; S.C. Billa Romania S.R.L.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Hame Romania S.R.L.; S.C. Scandia Food S.R.L Sibiu; S.C Profi Rom Food S.R.L; S.C. Rewe Romania S.RL; S.C. Carrefour Romania S.A; S.C. Productie Ardealul S.R.L.