Statul Islamic a revendicat sângerosul atac de la mormântul lui Soleimani

Statul Islamic a revendicat sângerosul atac de la mormântul lui Soleimani Stat Islamic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statul Islamic şi-a asumat atacurile cu bombă de miercuri de la mormântul lui Soleimani, soldate cu cel puţin o sută de morţi. Iranul s-a grăbit să acuze SUA şi Israelul.

Statul Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru cele două explozii care au ucis, miercuri, în Iran, cel puțin 95 de persoane în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani. Acesta artizanul operațiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, asasinat de o dronă americană în urmă cu patru ani, relatează The Times of Israel.

Qassem Soleimani

Sursa: Arhiva EVZ

Statul Islamic, vinovat de de exploziile la mormântul lui Soleimani

ISIS a revendicat atacul printr-o declarație postată pe Telegram.

În declarația postată pe canalele Telegram, Statul Islamic se spune că doi membri ai grupării și-au detonat centurile explozive în mulțimea care se adunase în cimitirul din orașul Kerman, din sud-estul Iranului, pentru a marca moartea lui Soleimani, conform Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două explozii au provocat masacrul din apropiere de moscheea Saheb al-Zaman din Kerman, unde se află mormântul generalului Soleimani. O mulțime compactă de reprezentanți ai regimului și cetățeni era prezentă acolo pentru o ceremonie, la împlinirea a patru ani de la moartea generalului.

Iranul a acuzat Statele Unite şi Israelul

Inițial, agenția oficială de știri Irna a estimat numărul morților la 103. Iar televiziunea de stat a raportat că 211 persoane au fost rănite, unele dintre ele fiind în stare critică.

Ministrul Sănătății, Bahram Eynollahi, a revizuit ulterior bilanțul la 95 de morți. Explicând că unele nume „au fost înregistrate de două ori".

Un consilier politic al președintelui iranian a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele atacului.

„Responsabilitatea pentru această crimă aparține regimurilor american și sionist. Iar terorismul este doar un instrument", a scris Mohammad Jamshidi pe X.

Statul Islamic, autorul atacurilor cu bombă

Sursa foto : Dreamstime

Un oficial american a acuzat din start Statul Islamic

„Atacul din Iran seamănă cu atacurile Stat Islamic”, a declarat un oficial american până la revendicarea atacului de ISIS.

Departamentul de Stat de la Washington a spus miercuri că orice sugestie privind implicarea SUA sau a Israelului, este absurdă.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând: „Nu avem niciun motiv să credem că Israelul a fost implicat".

Israelul, dușmanul declarat al Iranului, nu a comentat atacul. „Ne concentrăm pe luptele cu Hamas", a răspuns purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Atacul a venit într-un context regional extrem de tensionat al războiului dintre Israel și Hamas.