Statul: Contractul cu Petrom nu ne oferă pârghii pentru a interveni asupra prețului carburanților
- Dinu Boboc
- 27 februarie 2012, 19:07
Contractul de privatizare a pachetului majoritar de acţiuni a Petrom nu oferă nicio pârghie Ministerului Economiei pentru a interveni în stabilirea preţurilor la produsele petroliere, se arată într-un comunicat primit de la minister.
În plus, o renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibilă fără acordul părţilor. Contractul poate fi modificat, completat sau amendat numai prin scris, cu acordul ambelor părţi.
Aşadar, preţurile produselor petroliere, inclusiv carburanţii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piaţa liberă în funcţie de cerere şi ofertă. Aceste preţuri depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar sau calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană a accizelor pentru produsele petroliere.
Coroborarea acestor factori conduce la creşterea sau scăderea preţurilor produselor petroliere, dar asta nu înseamnă că o scădere a preţului ţiţeiului duce automat la scăderea preţului produselor petroliere dacă ceilalţi factori au o influenţă mai mare în stabilirea preţului.
Potrivit unui comunicat al CONPET, concensionarul Sistemului Naţional de Transport al Ţiţeiului, este imposibil ca majorarea moderată a tarifelor de transport cu un indice chiar mai mic decât inflaţia să fie una din cauzele care a determinat creşterea semnificativă a preţurilor carburanţilor. Potrivit informaţiilor primite, ponderea tarifului de transport, practicat de CONPET, în preţul de vânzare la pompă a produselor petroliere rezultate din prelucrarea ţiţeiului este sub 0,676%. CITIȚI ȘI:
- S-a scumpit benzina! Rompetrol a majorat preţul, la o zi după Petrom. Lukoil li se alătură! VEZI noile prețuri
- Alimentaţi acum, petrolul scump vine până la primăvară
- Petrom a făcut un profit record în România. VEZI cifrele
- Concurența a penalizat companiile petroliere cu 880 milioane lei. Petroliștii, gata de bătălia în instanță | VIDEO