Start la prima sesiune de admitere în facultăţi
- Cristina Olivia Moldovan
- 11 iulie 2011, 00:31
Din această săptămână, cele mai importante universităţi au început înscrierile pentru sesiunea din iulie. Aflaţi ce acte trebuie să depuneţi, dar şi ce ofertă au câteva instituţii de prestigiu.
Chiar dacă de examenul de bacalaureat din acest an au trecut puţini potenţiali studenţi, admiterea în învăţământul superior decurge, pentru moment, conform planificării.
Astfel, majoritatea universităţilor dau start la admitere în această săptămână. Aflaţi ce ofertă au universităţi importante din ţară, care sunt noutăţile pentru acest an, dar şi cum să vă descurcaţi cu numeroasele acte care trebuie depuse într-un timp foarte scurt.
Înscrieri până pe 15 iulie, la Universitatea Bucureşti
Înscrierile la toate facultăţile Universităţii din Bucureşti au început deja de vineri, 8 iulie.
Cei care deja şi-au propus să devină studenţii celei mai vechi instituţii bucureştene de învăţământ superior, sunt aşteptaţi să se înscrie până pe 15 iulie.
Dosarele se depun personal, la secretariatele facultăţilor, care vor funcţiona în perioada menţionată, de luni până vineri, între orele 9-14. La depunerea dosarului, candidaţii vor completa o fişă-tip de înscriere în care vor preciza facultatea şi forma de învăţământ la care doresc să concureze, domeniile, precum şi disciplinele sau probele de concurs, după caz.
Vor primi o legitimaţie de concurs pe care o vor prezenta la examen sau la confirmarea locului. "O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă", ţin să precizeze oficialii universităţii.
După încheierea definitivă a înscrierii, comisiile de admitere întocmesc listele nominale cu candidaţii înscrişi, în ordine alfabetică, pe care le afişează la loc vizibil, cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea primei probe.
Candidaţii trebuie să se informeze cu privire la data şi ora susţinerii examenului sau a probelor orale, precum şi sălile unde au fost repartizaţi. Cei care mai au întrebări privind admiterea la Universitatea din Bucureşti, pot accesa site-ul admitere. unibuc.ro.
La Iaşi se acceptă şi acte scanate
Admiterea la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi începe de azi la toate cele 15 facultăţi din cadrul instituţiei de învăţământ superior.
Rectorul Vasile Işan a declarat că pentru anul universitar 2011 - 2012 absolvenţii de liceu care au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat se vor putea înscrie pe unul dintre cele 6.860 de locuri, pentru aproape 100 de programe de studii de licenţă. Dintre acestea, 3.360 sunt locuri la buget, iar 3.500 sunt cu taxă. Concursul de admitere va avea loc în perioada 11 - 16 iulie, respectiv 12 - 15 septembrie pentru locurile rămase libere după prima sesiune.
Admiterea este organizată, la majoritatea facultăţilor, sub forma concursului de dosare, singura excepţie fiind la Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine, începând din acest an, o probă la disciplina Limba română ce va reprezenta 50 la sută din media finală.
De anul anul acesta, candidaţii vor avea la dispoziţie şi patru specializări în limbi străine - Administrarea afacerilor, Informatică şi Matematică (în engleză , respectiv Geografia turismului (în limba franceză ). De asemenea, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde sunt 821 de locuri fără taxă, 1.145 de locuri cu taxă, înscrierea se poate face şi online, pe baza unor copii scanate ale actelor, împreună cu chitanţa care dovedeşte plata taxei de înscriere.
4.500 de locuri finanţate de la buget oferă Universitatea din Bucureşti pentru anul şcolar 2011-2012. Instituţia are 19 facultăţi şi 38 de domenii de licenţă cu peste 100 de specializări
ÎNSCRIERE
Acte necesare
Candidaţii trebuie să depună la secretariatul facultăţii la care urmează să dea admitere un dosar care să conţină următoarele documente:
- trei fotografii tip buletin;
- diploma sau adeverinţa de bacalaureat (original);
- foaia matricolă eliberată de liceu (original);
- copia legalizată a certificatului de naştere;
- adeverinţa medicală (eliberată de cadre medicale din liceu sau de medicul de familie);
- fişa de înscriere (se completează la secretariatului facultăţii);
- chitanţa care atestă plata taxei de înscriere.
Sunt facultăţi precum unele din cadrul SNSPA care organizează inclusiv examene de preadmitere, la care candidaţii primesc note şi de care depinde admiterea lor. Atenţie, însă, la unele facultăţi este nevoie de acte suplimentare, aşa că cel mai bine este să vă inte re saţi la seceretariatul unităţii de învăţămân unde vă doriţi să studiaţi.
CLUJ
Oferta Universităţii Babeş Bolyai
Facultăţile Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj, încep înscrierile pentru admitere de astăzi, 11 iulie. Lista specializărilor universităţii clujene cuprinde ştiinţele naturii, ştiinţe sociale, inginerie, ştiinţe economice, teologie, filosofie, drept, educaţie fizică etc, iar studiile se pot face integral în una din limbile română, maghiară, germană, engleză, franceză, italiană etc.
Aceasta este prima sesiune de admitere din acest an, urmând ca cea de-a doua să aibă loc în luna septembrie 2011. Pentru anul 2011-2012, cifrele de şcolarizare ale Universităţii Babeş Bolyai din Cluj sunt următoatrele: pentru specializarea la zi: 4.760 de locuri la buget şi 9.026 cu taxă, iar la distanţă: 2.685 de locuri cu taxă.
Taxele de şcolare pentru programele de licenţă variază de la 2.000 de lei la 5.500 pentru specializările Cinematografie, Fotografie, Media, din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune.