Cu toate acestea, premierul Dăncilă face tot posibilul pentru a își păstra majoritatea. Vineri, premierul urmează să poarte discuții cu președintele ALDE pentru a salva Guvernul.

Decizia celor de la ALDE vine ca urmare a refuzului premierului Dăncilă de a îndeplini mai multe condiții pe care partenerii de coaliție l-au solicitat astfel încât să nu se ajungă în acest punct.

Printre aceste cereri se numără ca Pro România să primească portofolii în Guvern, restructurarea cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19, alocarea a 4 ministere pentru ALDE și alte 4 ministere pentru Pro România, plus posturi de vicepremier pentru fiecare partid și, de asemenea, retragarea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale și susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Viorica Dăncilă a refuzat condițiile pe care le impune partidul lui Tăriceanu, deoarece nu ar avea cum să justifice în fața membrilor PSD acest lucru. În cvontextul în care anul acesta și anul următor urmează cele mai importante alegeri – prezindețiale, locale și parlamentare, ALDE și ProRomânia poartă discuții pentru a forma o alianță. Ba mai mult, cele două partide intenționează să puncă la punct strategia care îi va asigura lui Tăriceanu locul de la Cotroceni.

În ceea ce privește majoritatea din parlament, la acest moment, PSD are 207 parlamentari, dar nu se știe cum vor evolua lucruile dacă ProRomânia semnează o alianță cu ALDE.

În momentul în care ALDE iese de la guvernare, premierul va trebui să numească minștri interimari în locul celor de la ALDE. De asemenea, este nevoie de un nou vot în Parlament pentru schimbarea compoziției politice a guvernului odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

Dacă nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dăncilă rămâne interimar pâna la formarea unui nou guvern, moment în care decizia va fi la președintele Klaus Iohannis, scrie Digi24.