Evenimentul Zilei > Economie > Sprijin nerambursabil de 15.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci
Sprijin nerambursabil de 15.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci

Sprijin nerambursabil de 15.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci

Persoanele fizice pot depune cereri de finanţare în Programul ''Casa Eficientă Energetic'', din 15 septembrie.

Proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic imobilele, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Persoanele fizice pot depune cereri de finanţare în Programul ”Casa Eficientă Energetic”, din 15 septembrie, a mai precizat ministrul Costel Alexe.

„Programul „Casa Eficientă Energetic” va deveni realitate cu depunerea pentru cetăţenii României începând cu 15 septembrie. Este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. V-am mai vorbit despre acest program chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi, vreau să-i anunţ pe români că suntem aproape de start. Au timp până pe 15 septembrie că fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii. Iar evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român”, a spus Alexe.

Bugetul alocat pentru program, 430 de milioane de lei

Bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei, fonduri din care ar urma să fie finanţate circa 9.000 de case.

„Pentru acest program bugetul este de 430 de milioane de lei. Din aceşti bani vom finanţa eficientizarea energetică pentru circa 9.000 de case din ţara noastră. Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei. Dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul nostru are un scop clar.

Reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astăzi, din păcate, cele mai multe case din ţara noastră nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori. Sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş”, a afirmat ministrul.

Ce pași trebuie parcurși

Pentru a deveni eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei. Iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă.

„Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă. Din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării.

Fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente sunt eligibile prin acest program”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Înscrierea în program se va face online

„Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Ei au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară. Dar lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate. La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară”, a explicat Costel Alexe.

Program de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe

Ministrul Mediului a anunţat lansarea în dezbatere publică a programului de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe.

„Orice şcoală din România poate primi finanţare de la noi pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, reducerea consumului de energie sau a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest program investim 384 de milioane de lei pentru că aceste clădiri în care copiii noştri petrec foarte mult timp să fie bine izolate, călduroase, plăcute şi sănătoase. Aceşti bani ne permit să eficientizăm energetic aproximativ 400 de unităţi de învăţământ din România”, a subliniat ministrul, potrivit agerpres.ro.