Evenimentul Zilei > EVZ Special > Soros, atacat de Budapesta. Fundația sa l-a inclus pe Viktor Orban într-o listă cu lideri care încalcă libertatea presei
Soros, atacat de Budapesta. Fundația sa l-a inclus pe Viktor Orban într-o listă cu lideri care încalcă libertatea presei

Soros, atacat de Budapesta. Fundația sa l-a inclus pe Viktor Orban într-o listă cu lideri care încalcă libertatea presei

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga,a declarat, luni, că miliardarul George Soros, ale cărui fundaţii au finanţat organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), se află în spatele includerii premierului Viktor Orban de către aceasta într-o listă cu lideri care încalcă libertatea presei.

„Lista publicată luni de ”independenta şi obiectiva” Reporteri fără Frontiere încearcă să arate Ungaria ca un loc unde libertatea presei este oprimată într-un mod deosebit de drastic şi fără scrupule”, a scris Judit Varga pe Facebook.

Dar „Ungaria este una dintre puţinele state membre (ale UE) în care există un adevărat pluralism atât în presă, cât şi în dezbaterile ideologice, precum şi în opinia publică”, adaugă ea, menţionând că RSF a primit sute de mii de dolari din partea fundaţiilor lui Soros.

Reporteri fără Frontiere (RSF) nu a denunţat că „în Europa Occidentală sunt eliminate activ opiniile conservatoare”, remarcă de asemenea Judit Varga într-o altă postare, pe Twitter, citată de agenţia EFE. În cealaltă postare ea a făcut o referire şi la refuzul publicaţiei Politico.eu de a publica un articol de opinie al unui ministru al justiţiei dintr-o ţară cu un guvern ales în mod democratic, ceea ce ea consideră a fi „îngrijorător din punctul de vedere al libertăţii mass-media”.

„Reporteri fără Frontiere (RSF)” sunt „Fake News fără Frontiere”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a susţinut că „Reporteri fără Frontiere (RSF)” ar trebui să-şi schimbe numele în „Fake News fără Frontiere”.

„Nu este straniu că, în timp ce aceşti reporteri ”independenţi” se bucură fericiţi de libertate şi securitate în minunata noastră ţară, îl numesc pe (Viktor) Orban ”prădător” al libertăţii presei ?”, s-a întrebat acest purtător de cuvânt într-un mesaj pe Twitter, potrivit Agerpres.

Lideri din ţări autocratice precum prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, dar şi din ţări considerate democratice, cum ar fi preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, sau premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au transformat în „prădători ai presei”, potrivit organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF). Aceasta a publicat luni o listă actualizată ce cuprinde în total 37 de „tirani” din întreaga lume, pentru prima dată pe listă regăsindu-se şi un lider al unui stat membru în UE.