Fisură în Parlamentul European. O nouă alianță promite "reformarea Europei". Din ea face parte și Viktor Orban
- Sabina Popescu
- 3 iulie 2021, 07:18
Marine Le Pen a anunțat întemeierea unei noi alianțe în cadrul Parlamentului European. Din aceasta fac parte și Viktor Orban, Matteo Salvini și alți politicieni. Scopul demersului în cauză vizează "reformarea Europei".
Șaisprezece lideri europeni pun bazele unei noi alianțe europene, menită să reformeze Europa, anunță agențiile internaționale de știri. Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen și alți cincisprezece șefi de stat, printre care se numără Viktor Orban, Matteo Salvini și Jaroslaw Kaczynski, au înaintat, vineri, 2 iulie, o declarație care reprezintă "prima piatră de temelie" a formațiunii.
Fisură în PE. O nouă alianță se formează
"Într-un moment în care globaliştii şi europeniştii, între care Emmanuel Macron este principalul reprezentant în Franţa, lansează Conferinţa privind viitorul Europei ce are ca scop creşterea puterii organismelor europene, acordul de astăzi este prima piatră de temelie către constituirea unei mari alianţe în Parlamentul European", transmit liderii în scrisoarea publicată de partidul Rassemblement National (RN), condus de Marine Le Pen.
Acțiunea vine în contextul în care Viktor Orban, premierul Ungariei, a publicat, recent, în mai multe ziare de dreapta europene, printre care cotidienele francez Le Figaro, danez Jyllands-Posten sau spaniol ABC, un manifest - „comunicat publicitar” în care prezintă șapte propuneri „pentru viitorul Uniunii Europene (UE)”.
Pe lângă faptul neobişnuit că un Guvern UE îşi prezintă punctele de vedere în pagini de publicitate, această apariţie intervine într-o perioadă tulbure pe plan internaţional pentru Ungaria. „Deciziile trebuie să fie luate de către lideri aleşi şi nu de ONG-uri. Spunem nu externalizării statului de drept”, se arată în manifest.
„Se edifică la Bruxelles un super-stat căruia nu i-a dat mandat nimeni. Noi spunem nu imperiului european”. Pe aceeaşi temă, în text se îndeamnă la „restaurarea democraţiei europene”.
Deciziile controversate ale oficialilor europeni
„Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură: el îşi reprezintă exclusiv propriile interese ideologice şi instituţionale. Trebuie consolidat rolul parlamentelor naţionale”, se îndeamnă în manifest.
Orban pledează împotriva unei Europe pe care o consideră prea federală şi relaţiilor prea procedurale între state şi pentru o Europă a naţiunilor cu relaţii articulate în esenţă în jurul economiei. „Succesele economice comune sunt forţa integrării europene”, conchide el.
Ungaria a adoptat în urmă cu două săptămâni o lege care le interzice adolescenţilor în vâstă de până la 18 ani accesul la ”pornografie şi conţinuturi care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia de identitate de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea”.
În replică, state membre UE, organizaţii nonguvernamentale şi particulari au denunţat natura homofobă a acestei legi. Însă controversa s-a extins la Campionatul European de Fotbal şi alimentează un val de indignare în majoritatea statelor membre UE.
Uniunea Europeană are nevoie de "reforme profunde"
Noua alianță își propune să respecte rolul grupurilor politice actuale, conform declarațiilor lui Marine Le Pen, care a subliniat importanța și necesitatea adoptării unor "reforme profunde" la nivelul Uniunii Europene. Politicienii se tem de "crearea unui super-stat european".
Uniunea Europeană "continuă să urmeze calea federalistă care o îndepărtează inexorabil de popoarele care sunt inima civilizaţiei noastre", au transmis semnatarii documentului publicat de RN.
"În urma acestei constatări, cele mai influente partide patriotice de pe continent au înţeles importanţa unirii forţelor pentru a cântări mai mult în dezbateri şi a reforma Uniunea Europeană", adaugă ei, spunând că vor să traseze "contururile unei acţiuni comune", potrivit Agerpres.
Printre semnatari se numără Marine Le Pen, liderul formaţiunii italiene Liga Matteo Salvini, premierul ungar şi liderul Fidesz Viktor Orban, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie (PiS) Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului VOX, de extremă dreaptă din Spania, Santiago Abascal, şi liderul Fratelli d'Italia (neofascist) Georgia Meloni.