Doar 3% dintre cetăţenii Republicii Moldova doresc unirea cu România
- Adam Popescu
- 5 noiembrie 2010, 00:08
Doar 3% dintre cetăţenii Republicii Moldova ar alege ca ţara lor să se unească cu România, în vreme ce 47% ar dori ca ţara să fie independentă şi să devină membră a UE iar 46% ar prefera să rămână fie independentă şi membră a Comunităţii Statelor Independente (CSI), arată un sondaj realizat de CBS-AXA şi citat de Unimedia.
Opinia cetăţenilor Republicii Moldova cu privire la direcţia de politică externă pe care ar trebui să o adopte Chişinăul este împărţită aproape egal între Est şi Vest. Concret, 49% dintre respondenţi cred că Republica Moldova ar trebui să fie mai apropiată de Occident şi Europa, în vreme ce 48% cred că ar trebui să fie mai apropiată de Rusia.
Studiul, care vine cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din 28 noiembrie arată că Partidul Comuniştilor (PCRM) conduce în continuare în preferinţele electoratului, cu 39% din intenţiile de vot. Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, este creditat cu 21%, Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, cu 19%, iar Partidul Liberal al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu - cu 13%.
Sondajul arată că Alianţa Moldova Noastră nu va intra în următorul parlament, fiind creditată cu 2%.
Împreună, cele trei grupări reunite în Alianţa pentru Integrare Europeană depăşesc PCRM, totalizând 53%. Convertit în mandate parlamentare sondajul îi creditează pe comunişti cu 42 de mandate, iar pe cei din AIE cu 59 de mandate, potrivit Unimedia. Preşedintele ţării este ales cu minim 61 de voturi parlamentare.
Sondajul arată lipsa de încredere a cetăţenilor moldoveni în politicieni. Astfel, 30% dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în nicio personalitate din Republica Moldova. Fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin se bucură de încrederea a 21% dintre moldoveni, actualul premier Vlad Filat - de încrederea a 14%, iar preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu - de încrederea a 10%.