Soarta Turciei, în mâinile lui Sarkozy

Soarta Turciei, în mâinile lui Sarkozy

Senatorii francezi au eliminat aseară amendamentul introdus de deputaţi în cadrul reformei instituţiilor statului, care prevedea obligativitatea organizării unui referendum pentru eventuala aderare a Turciei la UE, relatează ediţia electronică a "Le Monde".

Toate partidele parlamentare, cu excepţia comuniştilor, au denunţat ca "ofensator" şi "discriminatoriu" acest amendament la adresa Turciei, considerată "ţară aliată şi prietenă". Amendamentul a fost eliminat cu 297 de voturi pentru şi 7 împotrivă.

Astfel că, senatorii au revenit astfel la forma iniţială a textului de lege, eliminând organizarea automată a unui referendum pentru orice viitoare extindere. Preşedintele francez este cel care va alege între ratificarea parlamentară şi cea prin referendum a oricărei noi aderări la UE.

Sub presiunea mai multor deputaţi ai majorităţii (UMP, dreapta), Adunarea Naţională franceză adopta la 27 mai în primă lectură un amendament care stabilea organizarea obligatorie a unui referendum pentru ratificarea unui tratat de aderare la UE al unei ţări a cărei populaţie reprezintă peste 5% din populaţia totală a Uniunii - caz care privea în special Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

(11:45)