Post ținut simplu, fără ca greutatea să fie afectată. Cele mai ușoare și benefice metode
- Raluca Dan
- 18 decembrie 2024, 23:51
În perioada postului, în general, oamenii se îngrașă cel mai ușor. Mihaela Bilic, medic nutriționist, susține că unul dintre factorii care duce la acest fapt este lipsa proteinei, care oferă sațietate, din mese. Astfel, aceasta oferă urmăritorilor sfaturi utile pentru a avea un post cât mai benefic.
Postul poate fi benefic organismului
Dacă nu este bine organizat, postul părea foarte restrictiv. Acesta poate fi chiar benefic organismului datorită lipsei de proteină animală, reprezentând o perioadă de detox.
În general, cei care țin post în această perioadă au câteva kilograme în plus, dar acestu lucru poate fi evitat dacă se ține cont de anumite reguli de bază.
Cei mai importanți pași din acest proces reprezintă organizarea detaliată și gătitul acasă. Minaela Bilic, medic nutriționist, susține că este benefic ca organismul să ia o pauză de la alimentele cu proveniență animală.
„Cu carne sau fără carne? La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală?
Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză.” , a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Sfaturile oferite de Mihaela Bilic
Pentru a nu acumula kilograme în această perioadă, sunt necesare câteva reguli importante, una dintre ele fiind înlocuirea prăjelilor cu preparate la cuptor. O altă recomandare este ca numărul meselor să nu depășească mai mult de 3 pe zi.
„Dacă postiți, țineți cont de câteva reguli:
- Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
- Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente.
- Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
- Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase.
- Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post. Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre! Alături de bobul de fasole!”, a scris aceasta într-o postare pe Facebook.