Evenimentul Zilei > Social > Sfaturi de aur ale experților. Cum alegem cele mai proaspete ouă și cum păstrăm în siguranță ouăle vopsite de Paște
Sfaturi de aur ale experților. Cum alegem cele mai proaspete ouă și cum păstrăm în siguranță ouăle vopsite de Paște

Sfaturi de aur ale experților. Cum alegem cele mai proaspete ouă și cum păstrăm în siguranță ouăle vopsite de Paște

Oul roşu este vedetă pe masa de Paşte a românilor, fiind un simbol important al marii sărbători creștine. Poate fi şi periculos, de aceea se recomandă câteva reguli simple pentru a ne bucura de el.

Iată câteva reguli care ne ajută dacă nu ştim cum să alegem oul şi să-l păstrăm în condiţii optime, potrivit Știrile Pro TV. În primul rând, nu vopsiţi niciodată ouă vechi. După ce le-aţi fiert, ideal ar fi să le depozitaţi în frigider,  pe masa din sufragerie. Experţii avertizează că după cel mult 3 zile, un ou păstrat la temperatura camerei devine toxic.

Cum reunoaștem cel mai sănătos ou?

Prepararea unui ou perfect pentru Paște începe, de fapt, odată cu alegerea lui din magazin. Fiecare are înscris pe el un cod.

0 – oul provine din agricultura ecologică
1 – găinile sunt crescute în aer liber, dar nu sunt hrănite bio
2 – găina este crescută la sol, în spaţii îngrădite
3 – găini crescute în baterii

Prima cifră este cea mai importantă şi indică dacă oul provine din agricultură ecologică, de la găini crescute în aer liber ori de la unele ţinute în baterii. În România, mai puţin de 2% dintre cele 9 milioane de găini ouătoare din ferme sunt crescute în sistem ecologic.

Ca să verificaţi apoi dacă oul este proaspăt faceţi un test simplu scufundându-l în apă rece. Oul proaspăt rămâne la fundul vasului – în poziţie orizontală – fiindcă are puţin aer în interior. Cel care se înclină într-un unghi oarecare este mai vechi, dar poate fi considerat proaspăt şi comestibil. Sigur pentru consum este şi cel care stă în poziţie verticală – dar doar dacă este fiert tare. Un ou care pluteşte este vechi, nu este comestibil şi trebuie aruncat imediat.

Imporant este şi cum vopsim oul. Trebuie folosiţi doar coloranţi siguri: alimentari sau naturali – făcuţi din foi de ceapă, turmeric, varză roşie sau sfeclă.

Cum păstrăm ouăle vopsite în siguranță? Expert: Se pot păstra maxim 10 zile

O echipă de cercetători de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a testat cât rezistă un ou vopsit pentru Paște. Cercetătorii susţin că ideal ar fi ca oul de Paşte să nu fie lăsat la temperatura camerei mai mult de două ore. În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat şi oul devine mai sensibil la aer şi microorganismele dăunătoare. Păstrat în astfel de condiţii, după 3 zile oul devine periculos pentru sănătate.

Depozitarea sa în frigider ajută la încetinerea creşterii bacteriilor. Cele cu potenţial periculos se dezvoltă mai lent la temperaturi sub 4 grade Celsius. Astfel creşte şi perioada în care oul poate fi consumat fără griji.

„Se pot păstra timp de 10 zile în condiţii de siguranţă alimentară”, a explicat prof. dr. Anca Nicolau de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor Galați.

Cât de sigure sunt ouăle gata vopsite din supermarket

Ca să reziste atât de mult în frigider, oul de Paşte trebuie depozitat într-o cutie ori într-un recipient etanş. De asemenea, ar trebui păstrat pe un raft interior şi nu pe uşă, căci închiderea şi deschiderea frecvenţă a frigiderului ar putea determina o fluctuaţie a temperaturii.

De ceva vreme, în magazine au apărut şi ouă gata-vopsite pentru Paște. Producătorii menţionează că acestea trebuie păstrate doar la frigider – situaţie în care pot fi mâncate timp de două săptămâni. În cazul celor proaspete, producători români recomandă consumul în termen de 28 de zile, cu condiția să fie ținute la rece.

Citește și Paștele în vremea pandemiei. Recomandări ANPC la cumpărarea alimentelor specifice