Peste două luni, Rusia nu va mai produce un automobil reprezentativ pentru istoria sa recentă. Anunţul a fost făcut chiar de patronul fabricii auto Gaz, producătorul maşinilor Volga.

"Decizia a fost luată cu ceva timp în urmă", a declarat pentru The Guardian o reprezentantă a companiei, deziminţind zvonul că renunţarea la marca Volga ar fi legată de criza financiară.

Primul automobil Volga a fost produs în celebrul an 1956, când Nikita Hruşciov condamna public regimul brutal al lui Stalin. Primul model al maşinii a fost Gaz-21, care este una dintre preferatele colecţionarilor din Rusia.

Producţia Volgăi a fost strâns legată şi de tradiţionala rivalitate cu Statele Unite. "Când a apărut pentru prima dată, eram mândri că ţara noastră a fost capabilă să producă o maşină frumoasă, de elită, care nu era cu nimic mai prejos unui automobil american sau britanic", spune Vladislav Lazarenko, omul care a fondat un club al posesorilor de Volga în oraşul rus Kostroma.

Acesta adăugă că Volga şi-a pierdut din faimă încă din anii '70, când "lumea automobilistică facea paşi mari înainte, iar Volga a rămas în urmă". Unul dintre fanii declaraţi ai automobilul este premierul rus Vladimir Putin.