Evenimentul Zilei > Actualitate > Sexul fătului, aflat printr-o simplă analiză de sânge
Sexul fătului, aflat printr-o simplă analiză de sânge

Sexul fătului, aflat printr-o simplă analiză de sânge

Descoperiri recente ale cercetătorilor sud-coreeni ar putea duce la conceperea unui test non-invaziv prin care viitoarele mămici pot afla sexul bebeluşilor chiar din primul trimestru de sarcină.

Mai exact, oamenii de ştiinţă au descoperit că prezenţa în sângele femeilor gravide a unor cantităţi diferite din două enzime (DYS14 şi GAPDH), ajută la determinarea sexului copilului, informează portalul Medical News Today. Un asemenea test ar fi primul de acest tip la nivel mondial.
Testele tradiţionale, ivazive sau imprecise
„În general, determinarea timpurie a sexului fătului se face prin intermediul procedurilor invazive … care însă au un risc de pierdere a sarcinii de 1 până la 2% şi nu pot fi efectuate înainte de 11 săptămâni de gestaţie. În plus, determinarea precisă a sexului prin intermediul ecografiei nu este posibilă în primul trimestru, întrucât dezvoltarea organelor genitale exterioare nu este completă”, a explicat Hyun Mee Ryu, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în studiul Departamentului de Obstetrica şi Ginecologie de la Spitalul General Cheil, din Seul.
203 rezultate confirmate la naştere
Cercetătorii au colectat pentru studiu plasmă maternă de la 203 femei aflate în primul trimestru de sarcină. După confirmarea prezenţe ADN-ului fetal circulant, specialiştii au cuantificat cele două enzime şi au stabilit sexul copiilor. Rezultatele obţinute au fost confirmate la naştere.
Oamenii de ştiinţă au declarat că mai este nevoie de multă muncă înainte ca acest test să fie disponibil la scară largă, însă cel mai important pas a fost făcut.