Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au bătut, ieri dimineaţă, la 256 de uşi din zece judeţe, pentru percheziţiile care vizau prinderea mai multor evazionişti. Printre cei vizitaţi la răsărit a fost şi senatorul PSD Cezar Măgureanu, din Giurgiu, dar şi bunul său prieten, interlopul Octavian Grecu, zis "Butoane". În această afacere sunt implicaţi şi ginerele, dar şi fiica lui Cezar Măgureanu, care dădeau ţepe statului în familie.
Procurorii DIICOT spun că percheziţiile de ieri au vizat tranzacţiile comerciale cu zahăr ale unor firme care prejudiciau statul, anual, cu 40 de milioane de euro. Printre aceste firme sunt Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, fostul iubit al vedetei Playboy Gina Pistol, şi Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, ginerele şi fiica lui Cezar Măgureanu. Anchetatorii spun că "omul de încredere" al afacerilor din Giurgiu era chiar "Butoane", dar şi mai mulţi directori din cadrul ANAF. Despre amicul "Butoane", Cezar Măgureanu spunea, în 2011, că-l cunoaşte "de când era mic copil", dar nu-i leagă vreo amiciţie. 
După ce au fost publicate mai multe filmuleţe în care Măgureanu dansa pe manele la un chef al clanului "Butoane", senatorul şi-a adus brusc aminte că sunt prieteni. "Eu nu ştiu o instanţă să fi dat că el e cămătar, că a făcut crimă, că a făcut lucruri care contravin legilor ţării. Se vorbeşte, gura lumii nu poţi s-o închizi. Eu ce să fac acum? Să-mi dau demisia din Senat? Să-mi dau demisia din partid?", spunea atunci senatorul PSD. Ca să nu intre în gura lumii, parlamentarul a spus că merge deseori la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa şi pentru a-şi cunoaşte alegătorii. Mai mult, Măgureanu a declarat că merge la chefuri şi la ţigani, şi la români, care cum îl invită.
Despre colegul său evazionist, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, "că trebuie să răspundă în faţa legii". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a dezis şi el de Măgureanu, susţinând că senatorul "nu s-a afiliat niciodată grupului PSD, nu este membru al formaţiunii, ci are statutul de independent". Prietenia dintre "Butoane" şi Cezar Măgureanu din Giurgiu a devenit cunoscută după ce, anul trecut, un membru al grupării interlope l-a ucis pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care juca în Giurgiu.
"Haideţi să ne faceţi o fală!"
Cezar Măgureanu a fost invitat de seamă la o nuntă din familia interlopului "Butoane". Senatorul PSD a dat-o cotită de fiecare dată, spunând că, de fapt, era în trecere prin zonă: "Acea locaţie era în afara oraşului Giurgiu. Nu era nicio nuntă a lui Grecu, era ziua lui de naştere. Am oprit la benzinărie să alimentez maşina şi câţiva din anturajul lui au venit la mine: "Domnul senator, haideţi să ne faceţi şi nouă fală!"". Interlopii din clanul "Butoane" sunt cunoscuţi drept cămătari în Giurgiu, dar sunt şi proxeneţi. Dan Grecu, fiul lui Octavian Grecu, a fost arestat, anul trecut, pentru trafic de minori. La percheziţii, în casa lui a fost găsită o fată de 15 ani, pe care o obliga să se prostitueze.