Nati Ariton conduce un cartel sindical care numără peste 50.000 de membri dar nu le-a spus acestora că în tinereţe a fost condamnat pentru că vreme de doi ani şi-a băgat mâna în banii locatarilor.


Şeful BNS Cluj a fost condamnat, în 1984, de către Tribunalul Cluj, la şapte ani de închisoare, cu executare, pentru delapidare. După 30 de ani, Nati Ariton conduce un sindicat care dispune de fonduri de câteva milioane de lei şi care este implicat în gestionarea unor programe, finanţate din fonduri europene, de două milioane de euro. Nati Ariton este director coordonator la un program european, finanţat prin AMPOSDRU, şi de unde primeşte un salariu de peste 15.000 de lei.
 
A furat de la asociaţia de locatari
 
Prin decizia penală 285/1985, Nati Ariton a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a devalizat asociaţia de locatari unde era administrator de bloc. „Inculpatul a fost obligat să plătească Asociaţiei de locatari din Cluj Napoca, str. Mogoşoaia 4 suma de 68.555 lei, cu dobândă de şase la sută.
La momentul respectiv, şeful de la BNS a cerut să îi fie redusă pedeapsa. Ariton recunoştea că a furat banii din contul asociaţiei de locatari, echivalentul unei Dacii 1300, dar cerea să fie condamnat mai blând. „În declaraţia dată în faţa instanţei, inculpatul a recunoscut însuşirea în întregime a sumei de 68.555 lei, sumă dovedită şi prin actele de verificare şi expertiză contabilă”, se mai arată în decizia Tribunalului Cluj.

 
„A fost o înscenare”
 
Şeful BNS Cluj recunoaşte că a avut „ceva probleme” cu justiţia înainte de 1989. „A fost o înscenare. Am dat un împrumut din banii asociaţiei de proprietari şi un vecin, un ofiţer mi-a promis că mă înfundă”, a spus Ariton.
În timpul alegerilor locale din 2012, Nati Ariton a declarat, public, că BNS îl va susţine pe candidatul USL, la funcţia de primar al Clujului, Marius Nicoară. După alegeri, Nati Ariton i-a trimis lui Emil Boc, primarul ales, un mail prin care îşi cerea scuze şi dorea o audienţă pentru a „ne împăca”.