Potrivit lui Vincent Priessnitz, fondatorul hidropatiei, cunoscută și sub numele de "tratamentul cu apă", la începutul secolului al XIX-lea, numai oamenii foarte săraci îşi satisfăceau setea  bând apă. Mulți oameni, a spus el, „nu au băut niciodată mai mult de o jumătate de halbă de apă curată într-o singură ședință”, potrivit www.bbc.com

Dar astăzi, vremurile s-au schimbat iar consumul de apă este îndemnat în toate ţările.

Brenda Davy, profesor de nutriție umană, alimente și exerciții la Institutul Politehnic Virginia și Universitatea de Stat, a efectuat câteva studii privind consumul de lichide și greutatea.

„Am fost bombardați cu mesaje care ne spun că băutul de apă în fiecare zi este secretul sănătății, al energiei și că ne va face să scădem în greutate și să evităm cancerul”, a afirmat Brenda Davy.

Într-un studiu, Brenda  a repartizat aleatoriu subiecți la una din cele două grupuri. Ambele grupuri au fost rugați să urmeze un regim alimentar sănătos timp de trei luni, dar numai unuia i s-a spus să bea un pahar de apă de 500 ml cu o jumătate de oră înainte de a mânca fiecare masă. Grupul care a băut apă a pierdut mai multă greutate decât celălalt grup.

Deshidratarea ușoară de aproximativ 1-2% este destul de comună, iar mulți oameni nu își dau seama când se întâmplă acest lucru – și chiar acest nivel ușor poate afecta starea noastră de spirit și energie.

Dar Barbara Rolls, profesor de medicina intensiva la University College London, spune ca orice pierdere in greutate asociata cu apa potabila este mult mai probabil sa provina din apa folosita ca un substitut pentru bauturile zaharoase.

"Noțiunea că umplerea cu  apă înaintea unei mese va topi kilogramele nu este bine stabilită, iar apa consumată pe cont propriu se golește din stomac foarte repede. Dar dacă consumați mai multă apă prin alimentele pe care le consumați, cum ar fi supa, acest lucru vă poate ajuta să vă umpleți deoarece apa este legată de mâncare și rămâne în stomac mai mult ", spune ea.

Într-un corp sănătos, creierul detectează când corpul devine deshidratat și inițiază setea. De asemenea, eliberează un hormon care indică rinichilor să conserve apa prin concentrarea urinei.

Apa este, desigur, importantă. Realizând aproximativ două treimi din greutatea corporală, apa transportă substanțe nutritive și deșeuri în jurul corpului nostru, reglează temperatura, acționează ca un lubrifiant și un absorbant de șoc în articulațiile noastre și joacă un rol în majoritatea reacțiilor chimice care se întâmplă în interiorul nostru.

În mod constant pierdem apă prin transpirație, urinare și respirație. 

Asigurarea că avem suficientă apă este un echilibru minunat și esențial pentru evitarea deshidratării.