Evenimentul ZileiSocialSe va autoriza ivermectina? Agenția Europeană a Medicamentului face precizări

Se va autoriza ivermectina? Agenția Europeană a Medicamentului face precizări

Se va autoriza ivermectina? Agenția Europeană a Medicamentului face precizări
Agenția Europeană pentru Medicamente analizează în prezent aproximativ 180 de posibilități terapeutice pentru COVID-19. Până în prezent EMA a avizat un singur tratament: Remdesivir.

Va autoriza Agenția Europeană a Medicamentului ivermectina? Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente(EMA), Emer Cooke, a declarat, marți seara, că instituției i-au fost supuse atenției aproximativ 180 de posibilități terapeutice pentru COVID-19. Până în prezent EMA a avizat un singur tratament: Remdesivir.

Declarația a fost făcută în cadrul unei audieri la Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European. „Pe lângă vaccinuri, lucrăm cu unii dezvoltatori pentru tratamente. Cam 180 de diferite posibilități terapeutice ne-au fost supuse atenției. Deocamdată am autorizat un tratament, Remdesivir, care este eficient în cazul pacienților spitalizați”, a spus Emer Cooke, potrivit G4media.

Directorul executiv al EMA a explicat că se studiază în prezent date „destul de interesante” în privința anticorpilor monoclonali. În momentul în care vor fi suficiente date, se va evalua acest tratament. Momentan, EMA așteaptă rezultatele unor teste clinice suplimentare pentru anticorpii monoclonali. Instituția va da „un aviz” pe baza acestora.

Deocamdată nu se va emite o autorizație de comercializare

„Nu va fi vorba deocamdată de o autorizație de comercializare” pentru ivermectină, a subliniat Emer Cooke. Totuși, un document al EMA, din 1 decembrie 2016, arată că Franța și Olanda au autorizat folosirea ivermectinei la oameni. Însă s-au folosit diverse denumiri ale medicamentelor care conțin substanța activă.

În ceea ce privește tratamentul cu dexametazonă, șefa EMA a precizat că a fost emis un „aviz științific” pe utilizarea acesteia, cu rezultate „foarte solide”. Ele provin din teste clinice extinse, efectuate mai ales în Marea Britanie „Am făcut o recomandare pentru folosirea dexametazonei pentru tratarea anumitor stadii ale bolii”, a răspuns Cooke la întrebările europarlamentarilor.

Rovana Plumb a întrebat dacă EMA va autoriza ivermectina 

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a întrebat dacă EMA ia în calcul autorizarea ivermectinei pentru tratarea COVID-19 și care ar fi calendarul aprobării. Emer Cooke a răspuns că agenția evaluează „orice fel de date” care ar putea avea legătură cu tratarea COVID-19.

„Acolo unde s-au făcut studii, am luat legătura cu autoritățile de reglementare pentru a stabili cum putem profita de evaluările deja făcute”, a declarat Cooke.

Avertismentul AVAS: Ivermectina poate dăuna grav sănătății

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avertizat, marţi, că produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Potrivit instituției, utilizarea la oameni „poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”.

 


Accesează: