Evenimentul Zilei > International > Se apropie încă un nor de cenuşă
Se apropie încă un nor de cenuşă

Se apropie încă un nor de cenuşă

Erupţia vulcanului islandez s-a intensificat, iar un nou nor de cenuşă se îndreaptă spre Marea Britanie, au anunţat aseară autorităţile aeronautice britanice, citate de AFP. Între timp, aproximativ 60 la sută dintre cursele aeriene din Europa au fost reluate.

"Erupţia vulcanului în Islanda s-a intensificat şi un nou nor de cenuşă se răspândeşte în sud şi în est, în direcţia Marii Britanii", au declarat serviciile naţionale de trafic aerian (NATS), care gestionează spaţiul aerian britanic.
"Ultimele informaţii furnizate de serviciile meteorologice arată că situaţia se înrăutăţeşte în unele zone", a declarat NATS, într-un comunicat.
Nu întâmplător,  Norvegia a decis în această dimineaţă să-şi închidă din nou o parte din spaţiul aerian în sud-vestul ţării. La fel a făcut şi Polonia.
Măsura ar putea fi luată şi de Marea Britanie. Spaţiul aerian britanic este închis de joia trecută. Interdicţia a fost prelungită de mai multe ori şi a blocat mii de pasageri.
Marea Britanie a fost una dintre primele ţări care şi-au închis spaţiul aerian în urma erupţiei vulcanului islandez. Gordon Brown a anunţat ieri că trimite mai multe nave de război ca să-i repatrieze pe cetăţenii britanici care au rămas blocaţi în străinătate.
Zboruri reluate
Traficul aerian în Europa revine treptat la normal în această dimineaţă, după cinci zile de haos şi milioane de pasageri blocaţi. Decizia de a relua traficul a fost luată în urma unui acord între miniştrii transporturilor din statele membre UE.
În Olanda, trei avioane au decolat încă de aseară de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol cu destinaţiile Shanghai, Dubai şi New York.
BELGIA: Spaţiul aerian este deschis
SCOŢIA: Spaţiul aerian este deschis
IRLANDA: Spaţiul aerian este îndeschis
ANGLIA: Aeroporturile din Londra rămân închise
GERMANIA: Spaţiu aerian închis până la ora 15.00, ora României
ITALIA: Spaţiul aerian este deschis
OLANDA: Spaţiul aerian este deschis
SPANIA: Spaţiul aerian este deschis, toate aeroporturile sunt operaţionale
SUEDIA: Spaţiul aerian este deschis
ELVEŢIA: Spaţiul aerian este deschis
NORVEGIA: Spaţiul aerian este închis
POLONIA: Spaţiul aerian este închis
Pierderi istorice
După cinci zile de haos, încep să apară primele concluzii. Companiile aeriene şi-au calculat la peste un miliard de euro pierderile suferite. Reprezentanţii companiilor arată cu degetul spre autorităţi pe care le acuză că au aplicat în exces "principiul precauţiei".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: