Evenimentul Zilei > International > Scut în jurul ministrului de Interne, acuzat de viol
Scut în jurul ministrului de Interne, acuzat de viol

Scut în jurul ministrului de Interne, acuzat de viol

Se ăntâmplă și la case mei mari. 167 de parlamentari îl susțin pe noul ministru de Interne francez, care este acuzat de viol.

O sută şaizeci şi şapte de parlamentari din partidul centrist al preşedintelui francez Emmanuel Macron şi din grupurile aliate şi-au exprimat susţinerea pentru noul ministru de interne, care a fost numit în această funcţie în pofida faptului că a fost acuzat de viol.

„O vendetă publică nu înseamnă justiţie”, au scris aceşti deputaţi şi senatori într-un articol publicat miercuri în Le Monde, apărând dreptul ministrului de interne Gerald Darmanin la prezumţia de nevinovăţie.

„În ţările unde este încălcată prezumţia de nevinovăţie, victimele violenţei sexuale, şi femeile în general, nu sunt niciodată protejate mai bine”, argumentează semnatarii articolului.

Darmanin a respins cu fermitate acuzaţia de viol.

Preşedintele Macron l-a apărat de asemenea pe Darmanin într-un interviu acordat marţi cu prilejul Zilei Bastiliei, argumentând că investigaţiile au fost clasate de mai multe ori înainte de a fi redeschise recent „din motive procedurale”.

Lupta pentru egalitatea femeilor şi împotriva violenţei sexuale este „o mare cauză naţională” a mandatului prezidenţial, însă asta nu înseamnă că trebuie renunţat la „supremaţia legii”, subliniază parlamentarii.

Însă un alt articol din acelaşi cotidian, semnat de 91 de activişti feminişti şi intelectuali din 35 de ţări, aceştia condamnă numirea lui Darmanin şi a ministrului justiţiei Eric Dupond-Moretti, proeminent avocat care a criticat aspecte ale mişcării #MeToo împotriva hărţuirii sexuale.

„Remanierea guvernului francez reprezintă o schimbare politică anti-feministă a cărei importanţă depăşeşte cu mult frontierele Franţei”, susţin semnatarii acestui articol, printre care câştigători ai Premiului Nobel, Shirin Ebadi din Iran şi Svetlana Aleksievici din Belarus.

Noile numiri „vor bucura alte guverne care rămân surde la lupta pentru egalitate şi împotriva violenţei generalizate la adresa femeilor”, au atenţionat semnatarii.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: