Evenimentul Zilei > Politica > Scenariul care zguduie PSD: Victor Ponta rupe partidul
Scenariul care zguduie PSD: Victor Ponta rupe partidul

Scenariul care zguduie PSD: Victor Ponta rupe partidul

În PSD a revenit scenariul unui nou partid înființat de Victor Ponta. Bănuit în permanență că ar fi tentat să plece din PSD, fostul premier exclude pentru moment ruptura de partid.

După ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2014, Victor Ponta a fost bănuit de două tentative de trădare a PSD, alături de Sebastian Ghiţă şi de foştii săi miniştri. Niciunul dintre aceste scenarii nu a văzut lumina zilei. Al treilea episod rulează în aceste zile înaintea alegerilor parlamentare: Victor Ponta ia în calcul să plece din PSD și să ia cu el un grup de senatori și deputați.

Ipoteza a fost alimentată de un şir de episoade tensionate din PSD: apropiaţii lui Victor Ponta au fost marginalizaţi în partid, PSD nu a vrut să-l facă pe Ponta al treilea om în stat dându-i funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar fostul premier a recunoscut că el şi preşedintele PSD nu-şi mai vorbesc.


Către partidul lui Vlad Țepeș

Una dintre întâmplările care au pus gaz pe foc a fost plecarea recentă din PSD a finului lui Victor Ponta. Deputatul Marius Manolache a demisionat miercuri din PSD și s-a înscris în Partidul România Unită (PRU), formaţiune condusă de un fost PSD-ist, Bogdan Diaconu. După finul lui Ponta a mai ajuns în PRU şi fostul deputat PSD Camelia Khraibani, aleasă în judeţul Gorj din care provine şi Victor Ponta. În plus, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta, Mirel Palada, a devenit, ieri, director de comunicare și purtător de cuvînt al aceluiaşi partid.

„Mi-l doresc pe Victor Ponta în PRU”

Președintele PRU, Bogdan Diaconu, a declarat aseară pentru EVZ că orice politician „sănătos la cap” și l-ar dori în partidul său pe Victor Ponta. Întrebat dacă fostul premier se va înscrie în PRU, Diaconu a râs și a spus: „Nu pot să zic decât că Victor Ponta a fost cel mai bun premier al României de la I.C. Brătianu încoace”.

 

„Ponta mai are multe de spus în PSD”

EVZ a chestionat o serie de lideri PSD pe marginea plecării lui Ponta din partid. „Nu-şi face niciun partid, sunt vorbe goale aruncate de persoane care vor să ne dea nouă de lucru. Victor Ponta mai are multe de spus în politică şi o va face din PSD. Va fi foarte activ în campania pentru alegerile parlamentare. Restul sunt vorbe ale adversarilor politici, trebuie să ne aşteptăm în campanie la asemenea zvonuri. Ponta este şi va rămâne membru PSD”, a declarat liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru.

„Am vorbit cu Ponta personal după ce am văzut informaţia şi am râs de cum se încearcă manipularea opiniei publice. Știrea este o intoxicare apărută înainte de scandalul Hexi Pharma. Cineva a vrut să acopere un scandal cu altul mai mare. Mai au de spus că Victor Ponta negociază în secret cu extratereștrii. Informaţia este falsă de la cap la coadă”, a declarat şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Dragnea intervine

În urma acestor evenimente, liderul partidului, Liviu Dragnea, a dezmințit plecarea lui Ponta din PSD. „Victor nu își va face partid, nu e Mircea Geoană. El va face o figură frumoasă în perioada următoare”, a asigurat preşedintele PSD. Dragnea a adăugat că plecările la PRU nu sunt orchestrate de Ponta.

Amicul Bănicioiu tace

Unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta, vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu, a ezitat să se pronunţe, fiind precaut cu declaraţiile pe această temă. Întrebat de „Evenimentul zilei” dacă înfiinţarea unui nou partid de către Ponta i se pare un scenariu imposibil, Bănicioiu a răspuns: „Nu am informaţii. Lăsaţi-mă să văd şi pe urmă comentez. Nu vreau să fac declaraţii, am fost plecat din ţară câteva zile, departe de politică”. Bănicioiu face parte din generaţia care a ajuns la putere în PSD odată cu ascensiunea lui Ponta.


Ponta jură că nu pleacă

Fostul premier a spus că nu-şi doreşte să plece din PSD. „Eu nu am fost în niciun alt partid niciodată, nici nu mă văd în alt partid şi nu-mi doresc”, declara Victor Ponta, pe 21 august, în preajma apariţiei noului scenariu. „Nu mă simt izolat deloc. Şi, sincer să fiu, e şi cam greu să mă izoleze cineva (în PSD, n.r.)”, a mai spus fostul premier. În luna iulie, Ponta scria pe Facebook: „Toată viața mea politică am activat doar în PSD și m-am luptat pentru PSD ca pentru familia mea”. În acelaşi timp, surse din PSD au relatat EVZ că Ponta încearcă, în această perioadă, să introducă în Parlament un grup cât mai mare de parlamentari fideli cu ajutorul cărora să îşi păstreze influenţa în viitorul Parlament şi să fie un jucător de luat în seamă.Baloane de săpun: partidul lui Ghiţă și fundația lui Ponta

În PSD au mai fost în ultimii ani temeri privind plecarea lui Victor Ponta.

Prieten la cataramă cu Ponta, fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă anunţa în decembrie 2014 că înfiinţează un nou partid de stânga, adresat tinerilor, fără „boşorogi comunişti”. Formaţiunea urma să se numească „Partidul Progres România”.


„Ponta nu poate să se supere pe PSD, partidul i-a dat foarte multe satisfacții”, arăta Dragnea


Relaţia apropiată dintre Ghiţă şi fostul premier – cei doi obişnuiau să meargă împreună la meciuri de baschet sau în concedii – a alimentat bănuiala că noul partid este noul vehicul politic al lui Victor Ponta. Fostul premier a spus mereu că nu ştie „nimic” despre partidul lui Sebastian Ghiţă. Formaţiunea nu a depăşit stadiul de proiect.

Fundaţia miniştrilor

După ce a demisionat din funcţia de prim-ministru şi a evitat să mai treacă pe la şedinţele PSD, Ponta şi-a chemat în iarna lui 2015 apropiaţii din fostul Guvern să formeze o fundaţie. Spiritele s-au aprins instantaneu în PSD: pe holurile partidului se discuta că Ponta va transforma fundaţia în partid. Alături de fostul premier au venit miniştri precum Gabriel Oprea, Robert Cazanciuc, Daniel Constantin, Nicolae Bănicioiu. Subiectul a fost tranşat de Ponta şi Dragnea într-o întâlnire între patru ochi, în 18 ianuarie 2016. Ponta l-a asigurat pe Dragnea că nu pleacă din PSD. În schimb, Dragnea l-a asigurat că va prinde un loc pe lista PSD la alegerile parlamentare. „I-am dat un singur sfat: să nu uite că pe Marea Neagră sunt furtuni foarte puternice şi să aibă grijă ce vas foloseşte”, a spus Dragnea despre Fundaţia lui Ponta,„Black Sea Regional Projects 2020”.