Chiar dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu a fost încă oficializat în funcția de președinte al PNL, acest lucru urmând să se întâmple la Congresul de la finalul lunii iunie, în PNL se discută deja despre cine îi va lua locul după alegerile prezidențiale. Cel mai probabil, un nou Congres va avea loc în ianuarie 2015, indiferent dacă Iohannis va câștiga sau va pierde cursa pentru Cotroceni, au precizat surse liberale.

Variante vehiculate pentru șefia PNL post-Iohannis:

1 Crin Antonescu se poate reîntoare la șefia partidului. Absent de la ședințele PNL după ce a demisionat din funcția de lider al partidului, Antonescu poate reveni la conducerea liberalilor. Potrivit unor surse liberale, Dan Mihalache sau liderul deputaților PNL, George Scutaru, sunt printre persoanele care nu s-au dezis de fostul președinte al partidului, spre deosebire de alți colegi din partid, apropiați de Antonescu, care s-au grăbit să treacă în tabăra Iohannis.

2  Inițial, deputatul PNL Ludovic Orban și-a anunțat disponibilitatea de a candida la șefia partidului după demisia lui Crin Antonescu. El a renunțat la candidatură după ce Iohannis și-a anunțat înscrierea în cursă, anunțând că îl susține pe primarul Sibiului. La un eventual congres post-prezidențiale, Orban poate candida pentru cea mai înaltă funcție în partid.

3 Un scenariu mai puțin probabil, dar în cazul în care fuziunea dintre PNL-PDL se va face înainte de alegerile prezidențiale: Vasile Blaga ar urma să candideze la Congres în speranța că va obține șefia noului partid. Acesta este și motivul pentru care PDL s-a arătat atât de dispus să accepte varianta fuziunii prin absorbție cu PNL: mizează pe faptul că marele partid format în urma fuziunii dintre cele două partide se va face pe structura PDL, liderul democrat-liberalilor urmând să primească funcția de prim-vicepreședinte.

4 O variantă mai puțin realizabilă presupune revenirea lui Călin Popescu Tăriceanu în partid și candidatura sa la șefia partidului. De altfel, în urmă cu câteva zile, fostul ministru Teodor Atanasiu a afirmat că va propune Congresului PNL revenirea în partid a lui Tăriceanu. El are o poziție diferită de Iohannis, care a afirmat că Tăriceanu „ a ars podul care-l mai lega cu partidul”. La ora actuală însă, cu puține excepții, atitudinea liberalilor față de Tăriceanu este destul de ostilă, în condițiile în care aceștia îl acuză de pactizare cu PSD.

Iohannis, restanțe la plata cotizației de membru

Conform unor surse din interiorul PNL citate de pesurse.ro, actualul președinte interimar al Partidului Național Liberal, Klaus Johannis, nu și-ar fi plătit niciodată cotizația de membru al Biroului de Conducere al PNL, deși acesta a fost cooptat în funcția de prim-vicepreședinte al partidului încă din luna februarie a anului 2013. Cotizația este de 400 de lei pe lună, susține pesurse.ro. Conform articolului 20, litera e., a statutului PNL, un membru al PNL poate fi exclus pentru „neplata cotizației pe timp de 6 luni, în mod nejustificat”. (Mircea Marian)