Pericol major pentru Raed Arafat! Asta îi poate pune capăt. Discuțiile, din ce în ce mai aprinse
- Sabina Popescu
- 27 noiembrie 2021, 13:59
Guvernul condus de generalul Nicolae Ciucă va discuta, cât de curând, despre coordonarea și gestionarea pandemiei de coronavirus de către Ministerul Sănătății. Implicarea lui Raed Arafat, șef al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, este pusă sub semnul întrebării. De altfel, Alexandru Rafila a reiterat, printre altele, profesionismul medicului Arafat, însă când vine vorba de crize de sănătate, ministerul responsabil direct ar trebui să aibă principalul cuvânt de spus.
„Problemele de sănătate publică sunt apanajul Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii nu este în situaţia să execute nişte decizii, ci trebuie să fie direct implicat şi responsabil şi să fie coordonatorul naţional în ceea ce priveşte gestionarea acestei pandemii. (...)
Există un Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care ia anumite decizii şi care ulterior sunt aprobate printr-o hotărâre a Guvernului. CNSU e în coordonarea premierului, are un vicepreşedinte în persoana şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar eu cred că acolo trebuie să existe şi o responsabilitate directă şi o coordonare sau, dacă vreţi, o poziţie care să ia decizia în funcţie de domeniul în care există urgență”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară.
Ministerul Sănătății refuză să fie „un soi de eventual avizator”
Ministrul Sănătății a transmis că în problemele ce țin de acest domeniu, structura care este responsabilă direct de gestionarea lor nu poate să fie doar „un soi de eventual avizator” al unor decizii luate deja anterior.
„Deciziile trebuie propuse de Ministerul Sănătăţii, dacă sunt măsuri de sănătate publică. Dar punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii nu trebuie anihilat de un vot, de exemplu al Comitetului tehnico-ştiinţific, în care majoritatea au cu totul alte profesiuni decât profesiunea medicală. Au fost situaţii în care specialiştii în sănătate publică erau puşi în faţa unor decizii pe care le luau nişte oameni care nu aveau nicio treabă cu sănătatea, ceea ce nu este cazul, sigur, şi pentru domnul dr. Arafat. Dar componenta de urgenţă este una, şi pentru toate celelalte măsuri trebuie să existe o pondere mult mai serioasă a Ministerului Sănătăţii. Vreau să propun să facem conferinţele de presă săptămânale la sediul Ministerului Sănătăţii, nu într-o structură în care este şi Ministerul Sănătăţii. E clar că e o problemă de sănătate. Nu poate să fie Ministerul Sănătăţii pe o poziţie în care este aşa, un soi de eventual avizator al deciziilor care s-au luat deja”, a explicat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: „Sunt puține persoane care să fi vorbit la fel de elogios ca mine la adresa lui”
În altă ordine de idei, medicul a transmis că „sunt puține persoane care să fi vorbit la fel de elogios” despre șeful DSU precum a făcut-o el. Ministrul Sănătății a mai precizat că nu are o problemă personală cu Raed Arafat și nu a luat încă legătura cu el pe această speță întrucât nu este în țară.
„Sunt puţine persoane care să fi vorbit la fel de elogios ca mine la adresa lui. Dânsul e foarte bun profesionist în medicina de urgenţă. Lucrează la Ministerul de Interne. (...) Nu am absolut nimic personal cu dânsul, chiar în ultima vreme văd că ne confundă lumea. Multă lume mi s-a adresat, sigur, din greşeală, apoi s-a corectat, cu domnule Arafat. Mi-au spus de foarte multe ori. Chiar mi-a făcut plăcere. În niciun fel... nu am ce să am împotriva dânsului. Dimpotrivă, îl respect pentru ceea ce face, dar lucrurile astea sunt diferite - stabilirea unor atribuţii care există în HG pentru funcţionarea Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii. (...)
„Dacă era domnul Arafat la Ministerul Sănătății, cum credeți că s-ar fi desfășurat lucrurile?”
Problema la sfârşitul zile este cum reuşim să protejăm mai bine sănătatea cetăţenilor, şi cum avem mai puţine cazuri şi cum avem o viaţă mai apropiată de normalitate. Lucrurile nu se referă la persoane, nici măcar la instituţii, se referă la necesitatea unui anumit rezultat. Vom discuta cu primul ministru, cu ministrul Administraţiei şi Internelor, cu domnul secretar de stat Raed Arafat astfel încât să avem o abordare înţeleaptă, dar care să nu poată să schimbe ordinea naturală a funcţionării unui sistem. (...)
Domnul dr. Raed Arafat, care este şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, e medic, dar putea să fie cineva care avea cu totul şi cu totul altă profesie. Dacă eu eram la Departamentul de Situaţii de Urgenţă şi domnul dr. Raed Arafat era ministrul sănătăţii, cum credeţi că s-ar fi desfăşurat lucrurile? E o întrebare la care ar fi trebuit puţin să reflectăm”, a spus Alexandru Rafila într-o intervenție televizată la Digi24.