Evenimentul ZileiActualitateAlexandru Rafila vorbește despre situația epidemiologică din România! „O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie”

Alexandru Rafila vorbește despre situația epidemiologică din România! „O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie”

Alexandru Rafila vorbește despre situația epidemiologică din România! „O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie”
Alexandru Rafila, ministrul propus al Sănătății, a vorbit joi despre situația epidemiologică de la noi din țară. Acesta susține că este important să avem un comportament responsabil și să ne așteptăm la o creștere a ratei de infectare în luna ianuarie. De asemenea, el asigură angajații din sănătate că salariile vor fi plătite la timp.

Alexandru Rafila va conduce Ministerul Sănătății în Guvernul Ciucă. Imediat după ce Parlamentul și-a acordat votul de încredere, ministrul propus a făcut o serie de declarații legate de situația epidemiologică din țara noastră. El ne recomandă tuturor să avem un comportament responsabil și cere românilor să respecte măsurile impuse de autorități în perioada sărbătorilor.

„O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie. Eu nu am o imagine clară, dar dacă o să fie cazul să limităm cred că putem să ajungem să avem un comportament responsabil și să trecem peste valul cinci. Trebuie luate măsuri cu autoritățile locale. Trebuie să ne protejăm persoanele vulnerabile. Să vedem care este mecanismul pentru eventuale măsuri. Ministerul Sănătății a fost, după cum știți, mai mult spectator. Trebuie să ascultăm de specialiști, nu de politicieni. În momentul de față se impune starea de alertă! De ce am așteptat să avem 500 de morți pe zi ca să luăm măsuri?”, a spus Alexandru Rafila, la Antena3.

Ministrul propus al Sănătății a vorbit și despre situația din școli, susținând că nu vede nimic rău în testarea elevilor. El este de părere că filmele educative sunt ușor de realizat și de răspândit, iar în acest mod va fi mult mai ușor pentru profesori să efectueze testele de salivă.

„E un test rapid. Sunt multe care se vând în farmacie. Nu înțeleg care e problema să o faci pentru propriul copil sau elev. Filmele educative sunt extrem de ușor de făcut și de răspândit (n.r.: vorbind despre o posibilă campanie în acest sens). Veridicitatea testelor făcute acasă nu poate fi verificată. Cei care sunt simptomatici nu trebuie trimiși la școală de către părinți”, a mai adăugat Alexandru Rafila imediat după ce Guvernul Ciucă a primit votul de încredere din partea Parlamentului.

Legat de salariile din sănătate, ministrul propus al Sănătății susține că „sunt bani pentru plata salariilor din sănătate. O să fie plătite la timp.”

Alexandru Rafila nu va lua măsuri împotriva lui Raed Arafat

Întrebat despre declarațiile făcute ieri cu privire la Raed Arafat, ministrul propus al Sănătății a susținut că nu el este cel care ia decizii cu privire la funcțiile ocupate în cadrul Ministerului. De asemenea, acesta a ținut să laude activitatea medicului, declarând că este un foarte bun profesionist.

„Recomandările profesioniștilor din Sănătate trebuie respectate și trebuie să ne asumăm că respectăm ce spun profesioniștii, nu ce spun oamenii politici. (Ați avut ieri o declarație care s-a interpretat împotriva lui Raed Arafat. Veți avea grijă să aibă Arafat un rol mult mai mic în combaterea pandemiei?) Nu pot să am astfel de griji, pentru că nu este treaba mea. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că atribuțiile Ministerului Sănătății, conform hotărârii de guvern care reglementează responsabilitățile Ministerului Sănătății, trebuie respectate, iar dacă este o criză de sănătate publică, evident că principalul cuvânt de spus trebuie să-l aibă Ministerul Sănătății. Altfel, domnul doctor Raed Arafat este un foarte bun profesionist, și-a făcut treaba foarte bine în ceea ce privește partea de situații de urgență. Noi suntem în stare de alertă”, a declarat ministrul propus al Sănătății pentru Antena3.


Accesează: