Evenimentul Zilei > Social > „Să nu mai fim pe ultimele locuri în UE”: Alexandru Rafila vorbește despre evoluția României din punct de vedere farmaceutic
„Să nu mai fim pe ultimele locuri în UE”: Alexandru Rafila vorbește despre evoluția României din punct de vedere farmaceutic

„Să nu mai fim pe ultimele locuri în UE”: Alexandru Rafila vorbește despre evoluția României din punct de vedere farmaceutic

România ar putea să calce pe urmele celorlalte state europene când vine vorba de performanța sanitară și în special pe partea de studii de specialitate. Există în țară și potențial pentru dezvoltarea unor produse farmaceutice inovative, însă acest lucru este posibil doar în contextul dezvoltării unor parteneriate la nivelul industriei farmaceutice, care să implice și universitățile de medicină din țară, a spus ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătății, Alexandru Rafila.

Accesul la moleculele inovative este posibil doar în cazul asigurării unor parteneriate cu industria farmaceutică. Acestea sunt extrem de importante, a transmis medicul Alexandru Rafila. „Se pot găsi soluţii convenabile care să facă posibil accesul pacienţilor români la moleculele inovative.

Alexandru Rafila, despre parteneriatele cu industria farmaceutică

Cred că există două parteneriate posibile, unul este cel privind accesul pacienţilor români la produsele inovative, dar şi parteneriatul pentru dezvoltarea industriei româneşti din acest sector”, a spus Alexandru Rafila, la evenimentul „PACT for Health: Inovaţie şi parteneriat strategic pentru pacienţi”, organizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

România trebuie să țină pasul cu statele europene

Este esențial ca România să țină pasul cu celelalte state europene atunci când vine vorba de accesul la diverse medicamente ce pot să apară destul de târziu pe piața noastră.

„Scurtarea termenului de introducere a moleculelor inovative în lista de medicamente compensate sau gratuite este în mod evident necesar, astfel încât să nu mai fim pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol şi ceea ce contează este că locuitorii acestei țări au acces tardiv la terapiile inovative”, a mai spus Alexandru Rafila, citat de Agenția Națională de Presă.

Viitorul ministru se mobilizează: Ce planuri are pentru gestionarea pandemiei de coronavirus

În altă ordine de idei, deputatul PSD s-a mobilizat imediat pentru aplicarea unor măsuri importante în România și în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Propus pentru conducerea Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila și-a exprimat intenția de a reduce atribuțiile DSU și, implicit, ale lui Raed Arafat. În opinia viitorului ministru, în ultima perioadă DSU, structura condusă de Arafat, a intrat peste competențele Ministerului Sănătății.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă. Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul a anunțat, de asemenea, că în România se va impune certificatul verde COVID-19 „la momentul oportun” și are un obiectiv important – vaccinarea a cel puțin 10 milioane de români în următoarele 90 de zile.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: