Scandalul Navalnîi. Cum se apără de acuzații Putin și Kremlinul

Scandalul Navalnîi. Cum se apără de acuzații Putin și Kremlinul

Rubla a plonjat, încă de miercuri seara,  la cel mai scăzut nivel de la vârful pandemiei Covid-19 din primăvară. Miercuri, moneda rusă a scăzut scurt timp chiar la cel mai scăzut nivel după  2016 în fața euro: moneda europeană echivala cu 89,8 ruble.

Bursa de la Moscova, de asemenea, s-a aflat în degringoladă, după anunțul Germaniei. Joi dimineață, piața financiară rusă nu a reușit să recupereze pierderile din ziua precedentă.

Piețele și analiștii politici se tem că noile sancțiuni occidentale împotriva Rusiei se vor adăuga celor impuse Moscovei de la anexarea Crimeei, în 2014, care au contribuit la scufundarea Rusiei într-o criză economică și financiară în 2015- 2016. Pentru ruși, acest lucru ar putea avea consecințe asupra prețurilor de consum.

Această situație ar putea avea, de asemenea, consecințe grave pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2, care urmează să alimenteze Europa și mai ales Germania cu gaz rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși se apropie de finalizare, proiectul a fost suspendat de câteva luni din cauza amenințărilor cu sancțiuni din partea Statelor Unite.

Germania, principalul actor european al acestui proiect, a condamnat până acum poziția Washingtonului.

Dar Bild, cel mai citit ziar din Germania, a cerut , joi, oprirea proiectului, spunând că „dacă guvernul german nu oprește construcția Nord Stream 2, vom finanța în curând atacurile (prin acest proiect) cu Noviciok ale lui Putin”.

„Deși incidentul este susceptibil să tensioneze relațiile dintre Germania/ UE și Rusia, orice sancțiune, dacă UE reușește să convină asupra unor măsuri, va viza mai degrabă indivizi sau structuri de informații, limitând astfel impactul asupra economiei rusești sau a rublei ”, au temperat analiștii băncii Alfa Bank  într-un comunicat.