Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul Laura Georgescu. Ședință CNA cu săbiile pe masă
Scandalul Laura Georgescu. Ședință CNA cu săbiile pe masă

Scandalul Laura Georgescu. Ședință CNA cu săbiile pe masă

Consiliul Național al Audiovizualului se întrunește astăzi pentru prima dată de la declanșarea „Scandalului înre gis trărilor”. Membrii CNA au obligația să-și precizeze pozițiile: poate continua activitatea Consiliului cu asemenea președinte?

Scandalurile în serie nu au tulburat-o câtuși de puțin pe președinta CNA, Laura Georgescu. Pentru că nu o pot demite și nu pot modifica legea de funcționare a CNA decât cel mai devreme în toamnă, după vacanța parlamentară, singura soluție politică ar fi ca premierul Victor Ponta să dea o ordonanță de urgență pentru a modifica legea de funcționare a Consiliului Național al Audiovizualului. Astăzi, de la ora 10.00, CNA ține prima ședință de la apariția înregistrărilor șocante, cu o agendă încărcată și cu Laura Georgescu la conducere. Ședința se anunță tensionată, având în vedere că trei dintre membrii Consiliului (Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea) cer demisia sau izolarea președintei CNA.

Membrii CNA trebuie să aleagă

„Dacă Laura Georgescu insistă să ia parte la ședințele în care CNA adoptă decizii de reglementare și control, noi ne vom retrage”, au avertizat cei trei într-un comunicat. Aceștia au cerut tuturor membrilor CNA să-și facă publice pozițiile față de situația în care a fost adus Consiliul sub conducerea Laurei Georgescu. „Nu pot să stau la masă cu Laura Georgescu în calitate de membru al Consiliului. Eu una nu mai iau parte la ședințele acestea. Nu vreau să fiu asociată în niciun fel cu acel CNA din care face parte Laura Georgescu. Cred că e prea mult. Ceilalți colegi au posibilitatea să rămână de partea ei, sau de partea instituției”, a spus Narcisa Iorga. Astfel, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu, membrii CNA, urmează facă o alegere. Între timp, Laura Georgescu pare să își pregătească apărarea. Un director și-a dat demisia din Comisia de disciplină a CNA, gestul nefiind unul de protest la adresa Laurei Georgescu, ci dimpotrivă, „având drept scop tergiversarea unui alt caz, cu privire la proceduri antedatate pe care funcționarii publici sunt puși să le semneze”, a scris Narcisa Iorga pe site-ul de socializare. Demisia directorului ar fi menită să amâne discutarea acestui nou scandal în Comisie.

Trei ONG-uri cer demisia

Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Ex pert Forum se alătură vocilor care cer demisia Laurei Georgescu din CNA. „Lipsa de atitudine publică a guvernului, cel care a propus-o pe Laura Georgescu în această funcție, este inacceptabilă, lăsând opiniei publice impresia că tolerează și susține astfel de manifestări”, se scrie în comunicatul celor trei ONG-uri.

Se așteaptă OUG pentru modificarea Legii

Pentru că Laura Georgescu nu își dă demisia de bună voie, iar altă armă la îndemână nu au, parlamentarii vor modifica legea de funcționare a CNA. Deocamdată, Legislativul fiind în vacanță, surse parlamentare spun că se așteaptă o inițiativă din partea premierului Victor Ponta, care poate da o Ordonanță de Urgență pentru a nu se mai aștepta până la toamnă, când se reiau lucrările. De altfel, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, i-a cerut, din nou, ieri, premierului să recurgă la acest gest. „ Reiterăm solicitarea către premierul Ponta să emită o OUG pentru a completa Legea audiovizualului, pentru posibilitatea revocării din funcții a membrilor CNA. Astfel, s-ar crea o bază legitimă juridică pentru a revoca din funcție pe doamna Georgescu, care, în opinia noastră, nu își îndeplinește condițiile de demnitate pentru a exercita această importantă funcție publică. Alternativ, dacă domnul Ponta, în acest caz de reală urgență, nu își va face datoria de premier, vom continua procesul de strângere de semnături în Parlament și le vom depune la Biroul Permanent al celor două Camere pentru a iniția în Parlament modificarea legii”, a declarat Predoiu.